Free Music!

Közösségi rádiózás kimaxolva

2018. december 15. - Pléh Dániel

A földi sugárzású rádióadók  a 20.században a zenemegismerés és a zenei marketing legfontosabb eszközei voltak. Nem véletlenül: emberek millió hallgattak otthonaikban illetve az autókban rádiót, munkába ,menet, otthon vagy akár munkában.

A rádióhallgatási szokásokat az internet ugyanúgy, ugyanolyan mértékben változtatta, változtatja meg, mint a zeneipar más területeit. A különbség csupán annyi, hogy itt a változás alapvetően nem lecsökkent fogyasztói keresletben jelenik meg, hiszen a rádió, mint platform ingyenes volt a zenekedvelők számára. Az internet adta lehetőségekkel élve ugyanakkor előbb a shoutcast technológia által  előbb a lineáris webes sugárzás, majd később a teljesen interaktív, on-demand rádiózás is megjelent a weben.Ami azonban a jelenlegi online rádiók  kínálatából hiányzik, az a közösségi jelleg.

stationhead_mockup.png

Ezen próbál változtatni egy New Yorki startup, a Stationhead.  A Ryan Star rockzenész által gründolt vállalkozás és mobil alkalmazás  segítségével bárki saját rádióállomást indíthat. Ehhez nincsen másra szükség, minthogy rendelkezzünk egy élő előfizetéssel valamelyik meghatározó streaming szolgáltatásban   a Spotify-ban és az ott tárolt zenéinkbnől válogatva  máris elindíthatjuk saját rádiónkat a Stationheadben.

stationhead_screenshot-2017-billboard-embed.jpgAz „átmásolt”  lejátszási lista vagy dalok alapján aztán már indíthatjuk is saját rádióadónkat, azonban a Stationhead kitalálói és fejlesztői  által eltervezett ideális esetben nem hagyjuk magára a rádiónkat, hanem amikor tudunk, akkor valódi műsorvezetőként magunk is részt veszünk  az adásban.   

A Stationhead tehát az egyszerű, kevés közreműködést igénylő zenehallgatásra vágyó zenekedvelők számára nem biztos, hogy az ideális megoldás. A DJ-ék, illetve a valóban  rádióadót indítani és menedzselni akarók számára ugyanakkor érdekes megoldás lehet!

Van akik szerint azonban a Stationhead lehet a hiányzó láncszem ahhoz, hogy a  Spotify ( és a többi streaming szolgáltatás) hatalmas zenei adatbázisát és saját lejátszási listáikat  az egyes  felhasználók valóban használják és terjesszék .

 

Az optimista feltételezések szerint a Stationhead az eladók és zenekedvelők számára is kiváló eszköz lehet majd, hiszen  nem saját zenei adatbázist épít, ami egyúttal azt is jelenti, hogy  minden egyes  hozzáadott stream, amely a szolgáltatásnak lesz köszönhető, egyben az előadói bevételeket is növeli majd ( persze sok-sok kézen átmenve..)  

A Stationhead tehát egyszerre két területről szeretne  elszipkázni  zenekedvelőket. Egyrészt  a DJ-ék, zeneekarok által az olyan platformok elől, mint a Soundcloud. Másodsorban  pedig az egyre több területen, egyre többek által  kihívások el állított hagyományos rádiózás  felől, interaktivitást és közösségi funkciókat kínálva.

stationhead_bar.png

Persze mielőtt a totális optimizmus eluralkodna mindenkin, érdemes felidézni, a Stationhead kiadók által legjobban kedvelt, de egyben talán leginkább a jövőjét megnehezítő  funkcióját: a szolgáltatás igénybevételéhez valamelyik meghatározó streaming szolgáltatónál élő előfizetéssel kell rendelkezni. Mindezzel pedig a zenekedvelők, jelenleg a jelenlegi árazássaal  meg nem hódított hatalmas  rétegét hagyja kihasználatlanul a szolgáltatás.  

De ha ezt félre tesszük, a New Yorki cég előtt még így is hatalmas feladatok állnak. Nem építettek, építenek saját zenei adatbázist  így jelenleg a Spotify API-ját használják és a Spotify API funkcionalitásának erőteljesen ki vannak szolgáltatva. A terjeszkedéshez, növekedéshez szükség lesz majd  hasonló megállapodásra és partnerségre az Apple Music-kal illetve az Androidon való megjelenéshez a Googly Play API-val.

Az üzleti modell is kérdéses egyelőre, hosszú távon nyilván nem, lehet majd minden ingyenes a Stationhead platformján. A klasszikus értelemben vett audio hirdetéseket a csapat kizárja, de a márkákkal való, szponzorációs jellegű együttműködéseket nem.  

És persze minden ilyen eseben, amikor egy nagy globális platformra épülve próbálnak szolgéltatást építeni, kiépíteni  felmerül a kérdés: mit és mennyit ad majd mindez a platformot már használóknak? És mindez elég lesz-e ahhoz, hogy részben átváltsanak  a Stationhead szolgáltatására?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4113728180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása