Free Music!

Egyre biztosabb, hogy az Amazon fogja átrendezni a zenei streaming piacot

2019. szeptember 27. - Pléh Dániel

Furcsa és mint azt a későbbiek alapján majd látni fogjuk hibás megközelítés, de ettől még igaz, hogy napjainkban a streaming ipart kétszereplős piacnak- az Apple üldözi a Spotify-t- tekintik, nagyon sokan.  Ezt a paradigmát  egyre több irányból lehet cáfolni és cáfolja maga a piac is.

Az egyik irány minden kétséget kizáróan az Amazon! Az ( anno) e-commerce óriásként számon tartott cég az elmúlt években, az Amazon Prime bázisát kihasználva az egyik legmeredekebben növekvő streaming portfolió  lett!

amazon_primemusic_2.jpg

A Financal times által megszerzett és megszellőztetett információk alapján- ahogyan azt az emarketer meg is jósolta- az idei év nyertese az Amazon Music.A streaming piac két vezetője, az Apple és a Spotify 25% körüli növekedésével szemben az Amazon zenei szolgáltatásai 70% feletti növekedés produkáltak  2018 és 2019 között.  

Hiába van  a teljes előfizetőszámot nézve ( egyelőre még) messze elmaradva a piacvezető kettőstől  Jeff Bezzos giga cége, a növekedési üteme alapján záros határidőn belül érdemi veszélyt jelenthet a svéd-amerikai  piacvezető duóra.   

HD streaming az Amazontól is

amazon_music-hd.jpgAz amit anno a TIDAL prémium szolgáltatásként vezetett be a piacra napjainkra  tulajdonképpen átlagos, kiegészítő elem a meghatározó  mainstream streaming szolgáltatások esetében. és bár ugyan az Amazonnak igazán nem is célja, hogy  mainstream streaming szolgáltatás legyen, a régóta piacon terjengő pletykáknak megfelelően azonban  piacra lépett  saját HD streaming szolgáltatásával, egyelőre csak 3 fontos és nagy zenei piacon, az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Japánban.

 

Az árazás sok tekintetben az iparági szabványt követi ugyanakkor:  Amazon Prime tagok 13 dollárért, a nem Prime tagok 15 dollárért vehetik igénybe a HD streaming szolgáltatást.  A már most is Amazon Music előfizetők számára 5  dollárba kerül a felfelé migráció, havonta.

Annál, hogy az Amazon sokadikként belép a HD streaming piacra  sokkal nagyobb jelentősége van annak ugyanakkor, hogy  ezzel teljes lett az Amazon zenei szolgáltatásportfoliój spektruma.

amazon-music-unlimited-plans-digital-addicts-768x297.png

Az  bizonyos feltételek mellett- vagy Alexa asszisztens megléte, vagy Amazon Prime előfizetés- ingyenesen igénybevehető, de nem tejes zenei élmény nyújtó szolgáltatásoktól, a teljes zenei élményt nyújtó szolgáltatások kedvezményes igénybevételi lehetőségén át, a prémium audio szolgáltatásokig, tulajdonképpen minden egyes fogyasztói igény és szegmens le fedett.  

Külön érdemes megfigyelni azt a tényt, amiről  a zeneiparban már korábban is pletykáltak, de konkrét adatokkal csak a Midia Research és a  Financial Times szolgált. Ezek alapján  míg a vetélytárs streaming szolgáltatások az Apple, a Spotify vagy éppen a Youtube zenei videónak- néző illetve hallgató közönségének közel 60% -a 35 év alatti, addig az Amazon Prime zenei szolgáltatások esetén ez alig 40%.  

amazon_music_age.jpg

De még ez is fokozható: míg a Spotify, Apple, Youtube hármas esetében az 55 évnél idősebb felhasználók elhanyagolható 5-8 %-t teszik csupán ki a teljes bázisnak, addig ez az Amazon esetében  közel 20%!

Mindez azon felül, hogy magyarázatot adhat arra, hogy miért képes a többi szolgáltatótól függetlenül azoknál érdemben meredekebb ütemben növekedni, jelzi azt is, hogy  a Seattle-i cég nem csak a múltban, hanem a jövőben is jó eséllyel vetélytársaihoz képest eltérő stratégiát alkalmaz majd. Ez kiegészülve azzal, hogy minden szegmens számára tud zenei szolgáltatási alternatívát nyújtani akar a streaming piac élére is repítheti őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr514968158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása