Free Music!

Saját sírját áshatta meg a Soundcloud vetélytárs

2019. október 20. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások monetizációja annak ellenére rendkívül összetett és bonyolult, igaz ez még annak ellenére is, hogy száz milliók használják ezeket a szolgáltatásokat. És különösen igaz ez az olyan speciális(abb) jellegű  szolgáltatásokra, mint a Soundcloud és társai.

mixcloud-select-share.jpg

A sokak által a Soundcloud kistestvérének nevezett Mixcloud sokáig szándékosan kerülte a berlini “testvérének” hibáit. Ennek (is) tudható be, hogy a Mixcloud jelenleg a interaktív rádiókra vonatkozó licenszek alapján működik, ami azonban  sok olyan korlátozást tartalmaz, amely hátráltatja a szolgáltatás működését. A kiadókkal való közvetlen szerződés tehát nem elsősorban azért szükséges, mert a Mixcloud klasszikus streaming szolgáltatás indítana, hanem sokkal inkább ahhoz, hogy fontos funkciókat implementálhasson a szolgáltatásba.

Mindennek azonban ára van- ahogyan azt a Soundcloud példája illusztrálta is – és minden jel szerint ez az ár a Mixcloud ingyenes részét  fogja alapvetően érinteni.

Nikhil Shah, Nico Perez és Mat Clayton  alapítók ugyanis hosszas nyílt levélben szabadkozva jelentették be, hogy a Mixcloud „kénytelen” korlátozni az ingyenesen elérhető szolgáltatását. Azt, hogy ki mennyire veszi majd ezt észre a használattól függ majd elsősorban, azaz leginkább a Mixcloud legaktívabb használóit érinti majd legfájdalmasabban.  De nézzük sorban, mi is fog a jövőben változni:

  • nem lesz lehetőség visszafelé tekerni a mixekben/számokban
  • egy felhasználó maximum 3 alkalommal hallgathatja meg ugyanazt a mixet vagy dalt 2 héten belül
  • nem érik el azokat a tartalmakat, amelyek egy előadótól vagy albumról 4 vagy több zeneszámot tartalmaznak

S hogy mit kínál ezzel szemben a Mixcloud , különböző  előfizetéses csomagjain belül?

Alapvetően két, sok tekintetben különböző előfizetési lehetőséget kínál  a brit cég azoknak, akik erre hajlandóak pénzt áldozni.

Az egyik a Mixcloud Premium névre hallgató, havi ( jelenleg akciósan 3.99 euróba kerülő)  előfizetés, ami tulajdonképpen a klasszikus streaming szolgáltatások modelljét követve  elérést biztosít olyan tartalmakhoz és funkciókhoz,  amelyeket az ingyenes elérés nem biztosít.

Sokkal izgalmasabb a Mixcloud másik prémium csomagja, a Mixcloud Select. A MixCloud Select ugyanis lehetővé teszi, hogy a Mixcloud használók  feliratkozzanak egy-egy vagy akár több zenész csatornájára és ennek keretében  dotálják is kedvenceiket. Cserébe természetesen plusz funkciók is elérhetek lesznek számukra, úgy mint a mixel letölthetősége vagy offline ,meghallgathatósága.

mixcloud-select-model.jpg

Az új idők szelét megérezve a Mixcloud elsősorban ez utóbbit igyekszik propazsálni, azzal a mottóval, hogy az előfizetési díjakat teljesen transzparens módon osztja el, és a funkció árazása is szándékosan olyan  (2,99 dollár/font/euró/csatorna) , hogy egyrészt érdemben eltérjen a streaming szolgáltatások megszokott árazástól illetve, hogy lehetővé tegye, hogy ne csupán egy hanem több 3-5 csatornára is feliratkozzunk.  

 

Abszolút új utakat nyithat a zeneiparban a Soundcloud kistestvére

A MixcCloud-ot sokszor és sokan nevezték már a Soundcloud kistestvérének, sok tekintetben jogosan, bár a londoni székhelyű cég markánsan más utat járt be mint Berlini testvére. A Mixcloudot Cambridge-i egyetemei diákok alapították 2008-ban, tulajdonképpen mint egyetemi rádiót, ahol a mixtape rajongók oszthatták meg egymással kedven válogatásaikat.

Valóban a Mixcloud Select egy teljesen új és egyedi üzleti modell. Nagyon nagy kérdés ugyanakkor az, hogy egyedisége miatt, bárki hajlandó lenne fizetni érte.  A  sokkal nagyobb, sokkal népszerűbb Soundcloud példája alapján  inkább azt mondanánk, hogy nem. Ez pedig nem kevesebbet jelenthet, minthogy a Mixcloud, egy rossz lépéssel 15 év szisztematikus munkáját dobhatja hónapok alatt a sutba és tűnhet el a nagy streaming zenei süllyesztőben.  Kár lesz érte…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3614998580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása