Free Music!

A megszűnés szélén a Soundcloud

2017. július 08. - Pléh Dániel

A Soundclud gondjairól és  élet-halál táncáról n idestova másfél éve folyamatosan írunk. A 2014-es pénzügyi év eredményei alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy a berlini székhelyű cég fix ( azaz nem a tartalommal összefüggő) költségei  meredeken emelkedtek. Létszáma pedig tovább nőtt, immár 236 főre, mindez pedig lényegében egy  láthatóan nem fenttartható pályára helyezte a cég pénzügyeit.

soundcloud-ipad-biz-2016-billboard-650.jpg

Mindezen  az sem segített, hogy a Soundcloud, a menedzsment egy régi álmát megvalósítva minden erőt bevezetett annak érdekélben, hogy hagyományos streaming szolgáltatóként is ismert legyen. Mindez 2016 tavaszán meg is valósult, nagy kérdés, milyen áron.  

A Soundcloud igen súlyos pénzügyi gondokkal küzdött, küzd!   Költségei meredeken növekedtek a költségei,sőt a fix ( azaz nem a tartalommal összefüggő) költségei is meredeken emelkedtek. Létszáma pedig tovább nőtt, immár 236 főre.

A 2015-ös év pénzügy adatai alapján pedig a berlini cég sok mindenbe belefogott, de a működésének racionalizálásába nem. A cég minimális mértékben 10%-al növelte bevételeit, amelyek immár meghaladták a 20 millió dollárt , azonban közben költségei  tovább növekedtek, és így  vesztesége is 25%-ot  meghaladó mértékben nőtt az előző évhez képest.

Idén év elején lényegében  nyilvánvalóvá vált, hogy a Soundcloud számára  a Google - vagy bármilyen befektető- tűnik az egyetlen lehetőségnek a csőd elől való megmeneküléshez. A Berlini cég számára ugyanis az ide év befejezése újabb befektetések vagy éppen akvizíció nélkül már a menedzsment által elismerten sem volt  biztosított.

Akvizíció -egyelőre( lásd keretes írásunkat) nem történt, így a Soundcloud alapvetően nem váratlan módon, komoly lépések meghozatalára kényszerült a túlélés érdekében.  A berlini cég alkalmazottainak közel felétől , majdnem 200 főtől vélik meg és bezárja irodáit, kivéve a New Yorki-t illetve a Berlini központot.

A kérők hosszú sora

Az egyre szomorúbban alakuló Soundcloud sztori  abszolút más irányt vehetett volna, amennyiben a berlini cég és a Twitter meg tudnak állapodni 2015-ben.  megállapodás nem született, mintahogyan az azóta hírbe hozott Spotify-al vagy éppen a Google-al sem. A legtöbb esetben a megállapodást az gátolta meg, hogy a Soundcloud túlzottan sokra értékelte a cég értékét, amit a  potenciális vásárlók nem akartak/tudtak megadni.

Most persze másfajta helyzetről beszélhetünk, ami a berlini cég hozzáállását is megváltoztathatja. Márpedig érdeklődőkben msot sincsen hiány. Legjelentősebbnek pedig egy olyan cég számít, aki eddig nem volt a kérők között. Ez a cég pedig nem más, mint a Lev Blavatnyik által tulajdonolt francia gyökerű Deezer. Az a Deezer, amelyre alaposan rájár a rúd az utóbbi időben, így igen jól jönne neki a Soundcloud hatalmas felhasználói bázisa. ( bár kérdés, mit tudna vele kezdeni..)      Mint minden  nagyobb digitális zenei  akvizíciós lehetőség esetében felmerül az Apple neve, most sincsen ez másképpen. Az Apple zenei portfoliójába legalább annyira illik, illene a német szolgáltatás, mint amennyire a Twitter számára hasznos lehetett volna. A Soundcloud nem elsősorban a mainstream tartalmakra fókuszál, így önállósága abszolút nem is zavarná az Apple Music-ot, ellenben kiválthatná a  továbbra is a fókuszát kereső  Apple Music előadói platformot.

És persze ott vannak az érdeklődők között a különböző pénzügyi befektetők, akik szívesen rendbe hoznék a berlini céget, hogy aztán jó haszonnal tovább értékesítsék.

 

A lépés pontos hátteréről nem tudunk, még Alex Jung alapító leveléből sem, elképelhető, hogy egyesetleges jövőbeni befektető kérte a költségek lefaragását, de az is elképzelhető, hogy a Soundcloud annyira nehéz  pénzügyi helyzetben van, hogy csak ezen drasztikus lépések segítségével valósítható meg a rövid távú túlélés is. A hosszú távű viszont  a jelen állapot szerint , önállóan sehogy. És ezért nagy kár…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4512648817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása