Free Music!

A Tik-Tok lehet a zenei kiadók következő áldozata

2019. október 24. - Pléh Dániel

Napjaink zenei szolgáltatásait és zenefogyasztását a streaming szolgáltatások dominálják, efelől nagyon nem lehet kétség. Ugyanakkor egyre erősebben jelenik meg  a zenei tartalom a közösségi szolgáltatásokban, elsősorban a chat szolgáltatásokban is.  

tick-tok-illo-topline-opener-bb12-2019-billboard-1548.jpg

Ennek a piacnak a szinte egyeduralkodója a kínai Tik-Tok, a néhai Musical.ly  hamvain felépült  alkalmazás vállalkozás.  És ugyan szorosan véve nem számít zenei szolgáltatásnak ( ahogyan Youtube-ot is ritkán emlegetik annak, minden ellenkező adat ellenére ) mégis mivel zenei tartalmak jelennek meg rajta, ezért  szükséges, hogy a nagy nemzetközi kiadókkal is rendelkezzen megállapodással azok  felhasználására.

A Youtube és az abszurd találkozása

bytedance-empire_1.pngA Musical.ly-ről mint a világ legnagyobb zenei játszóteréről írtunk először 2016-ban. Az alkalmazás segítségével saját magunk hozhatunk létre rövid videóklipeket –maximum 15 másodperc hosszúságban-   ( hasonlóan mint vetélytársa a Dubmash esetében)  illetve követhetjük a számunkra szimpatikus felhasználói profilokat.  

A Shanghaiból indult cég  meredeken növekedett, olyannyira, hogy tavaly ősszel már   naponta több, mint 10 millió, tini  használóval büszkélkedhetett, teljes felhasználói tábora pedig meghaladja a 100 millió főt.  

Egészen biztosan ezek a számok voltak azok, amelyek felkeltették a Pekingi székhelyű,  kínai léptékkel és óriáscégnek számító, és több média érdekeltséggel bíró ByteDance Technology Co. érdeklődését. Hogy aztán azt tegye a vetélytárs szolgáltatással, amit legtöbbször tenni szoktak: bezárja azt és felhasználóit saját- amúgy jóval nagyobb- szolgáltatásába terelje.

A Bytedance amúgy  itt Európában kevéssé ismert cég, pedig valódi óriás vállalatnak mondható!  Értékét jelebleg nagyjából 20 milliárd dollárra taksálják és messze nem a Musical. ly akvizíciója volt az első lépése  ezen a területen l

 

Ez az, amit eddig a Tik-Tok meglehetősen lazán vett ,és lehet erre ráfázik. A Bytedance ugyanis a Musical.ly akvizíciója során természetesen annak kiadókkal levő megállapodásait is megörökölte.  Azok ugyanakkor -szemben az iparágban egyre többször alkalmazott megoldással-   egy időben járnak – illetve jó eséllyel jártak- le. Ezen felül a Musial.ly egy is, feltörekvő start-up volt a megállapodások megkötésekor, ami azt jelentette, hogy a kiadók kedvezményes áron és feltételekkel  adták oda tartalmaikat. Na mindez a Tik-Tok esetében, melynek több, mint egy milliárd felhasználója van biztosan nem igaz.

A kiadók  követelése roppant egyszerűen megfogalmazható: több pénzt, sokkal több pénzt szeretnének látni a világ jelenleg talán legnépszerűbb  közösségi szolgáltatásából. Amennyiben nem jutnak megállapodásra hosszabb távon sem, úgy papíron megtehetik, hogy visszavonják tartalmaikat és ezzel illegalitásba taszítják a világ legnépszerűbb tini  alkalmazását.  Eddig ez egyetlen igazán népszerű alkalmazás esetében sem történt meg, és döbbenetes fordulat lenne, hogyha pont a Tik-T-ok-al statuálna példát a kiadói oldal.

Márcsak azért is kicsi erre az esély, mert az, amit anno a Youtube-ra elmondtunk, az legalább annyira igaz a Tik-Tok-ra is, azaz a tinik körében a zenei marketing  kihagyhatatlan eszköze ma már a kínai szolgáltatás.

S hogy akkor mire számíthatunk a felek egyezkedésében? Leginkább hosszú, elhúzódó csatára.  A Tik-Tok is sokkal komolyabban veszi immár a problémát, jelzi ezt egyrészt az,  hogy sorra veszi fel a témában igen jártas szakembereket.

Mesteri intelligencia-a Jukedeck

A mesterséges intelligencia alkalmazásának és lehetőségeinek egyik legizgalmasabb és sok tekintetben legszubjektívebb területét a zene jelenti.

jukedeck_platform.png

Arról, hogy egy  a mesterséges intelligencia által írt vagy humán előadó által írt szám -e a jobb végtelen vitát lehetne folytatni. Arról ellenben nem, hogy   melyik az olcsóbb .És ez pedig a mesterséges intelligencia, hiszen az  általa generált zenei tartalmak jogdíjmentesnek minősülnek.

Az ilyen jellegű tartalom előállításra specializálódott a londoni, 2012-ben alapított Jukedeck!  A zenei tartalmat kereső felhasználónak csak meg kell adniuk milyen zenei stílusban milyen hosszúságú aláfestő zenét szeretnének, az alkalmazás pedig hipp-hopp elő is állítja azt.

 

 

De a készülődés jelének fogható fel az is, hogy a kínai cég, szinte a fű alatt akvirálta Jukedeck névre hallgató mesterséges intelligencia alapú zenei kreáló alkalmazást és persze az csak a véletlen műve lehet, hogy a Jukedeck egyik profilja, hogy jogdíjmentes de mégis legális zenei tartalmakat generáljon mesterséges intelligencia alkalmazásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5014751773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása