Free Music!

Fantasztikus áron jöhet a nagy Apple szolgáltatási bundle- benne zenével

2019. október 27. - Pléh Dániel

Az egyik legrégebbi Apple-el kapcsolatos feltételezés, a saját TV ( készülék) mellett az Apple zenei szolgáltatások hardverekhez kapcsolása volt. Előbbi még várat magára, utóbbi meg persze,valamilyen szinten eleve megvalósult azzal, hogy az iTunes minden Apple készüléken megtalálható volt , ha akartuk, ha nem.

De az igazi zenei szolgáltatás-hardver bundle azt jelentette volna, hogy  bárki, aki Apple terméket vásárol lényegében ingyen kapta volna hozzá  az iTunes zeneletöltés lehetőségét.

apple_bundle.jpeg

Az Apple mint cég már persze az elmúlt években is sokat változott. Bevételinek továbbra is meghatározója a hardver, egész pontosan az iPhone különböző verziói, azonban meredeken emelkednek a szolgáltatásokból származó bevételek is!

És persze iTunes nincsen már, a helyét az Apple Music vette át, és ugyan TV készülék nincsen, de van helyette egy TV streaming piaci szereplő, az Apple TV+ .  Innen pedig már csupán egy lépés- és ez a lépés most meg is valósul- az, hogy egy csomagban kaphat helyet  majd az Apple előfizetés alapú hír szolgáltatása,  TV-s tartalmaira való előfizetés és természetesen Apple Music elérés is.

Apple készülék tulajdonosként ez talán a legjobb hír amit kaphat az ember. Az Apple már saját TV szolgáltatását is mélyen a piaci ár alá árazta, havi 5 dolláros  áron viszi (majd) piacra, sőt az új Apple hardvaret vásárlók  egy évig ingyen kapják a szolgáltatást.

Mindez azt tisztán előrejelzi, hogy az Apple Tv szolgáltatása kapcsán sokkal inkább törekszik  az új felhasználók bevonzására és a felhasználói bázis növelésére  mint a nyereséges működésre. Mindez pedig komoly aggódalommal tölti el a zenei kiadókat. Azokat a zenei kiadókat, amelyek 20 éve nem tapasztalt sikereket és bevételeket érnek el,  egyértelműen a streaming zenei szolgáltatások terjedésének köszönhetően.  És  zokat a zenei kiadókat, amelyek emlékezetében élénken élnek még azok a viták és küzdelmek, amelyeket Steve Jobs-zal folytattak az iTunes zeneáruház kapcsán.

A fenti gondolatmenetet és megközelítést továbbvive, a kombinált zene és tv streaming szolgáltatás kombinált ára is valahol 10-15 dollár között lehet majd. Amennyiben 12-13 dollárnál drágább, akkor a kiadók fellélegezhetnek, hiszen a zenére és a zenei tartalmakra jutó felhasználónkénti összeg nem csökkenne. 10 dollárnál vagy esetleg alatta ugyanakkor már minden egyes előfizető esetében vesztenek a kiadók a jelenlegi összeghez képest.   

Amennyiben az Apple valóban az olcsóbb és disztruptívabb megoldás mellett kötelezi el magát- amire minden oka meglenne- akkor a kiadók számára ez a rossz emlék korszak köszönhet újból be, egy kicsit bonyolultabb verzióban.

 

Hidegháborús állapotok a kiadók és a Spotify között

A streaming szolgáltatások, élükön a svéd Spotify-a speciális helyzetben vannak. A befektetők ugyanis a Spotifyban egy a nagy lemez kiadók kiváltó, a rajongókat és a zenekarokat közvetlenül összekötő platformot látnak.Daniel Ek cége pedig a közelmúltban több olyan lépést is tett, amelyek akár...

Bonyolultabb lap leosztással, hiszen az elmúlt években pont az Apple volt az a partner amellyel nem hogy nem volt nehéz megállapodni, de amely hajlandó volt többet fizetni, mint a piacvezető Spotify, amellyel ellenben igen feszült a major zenei kiadók helyzete.  Az Apple- el való viszony megromlása tehát nem csak anyagilag, hanem stratégiailag is rosszul érintené a kiadókat, hiszen ebben az esetben a meghatározó partnerekkel -  Apple, Spotify, Youtube- is egy vagy több témában érdemi ellentét mutatkozna.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3015221274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása