Free Music!

Zenei játszótér gyerekeknek a Spotify-tól

2019. december 29. - Pléh Dániel

A Spotify azon felül, hogy a streaming zene piac piacvezető cége , sok tekintetben a digitális termékfejlesztést is forradalmasította. A Spotify az agilitás pedig nem csak magában a folyamataiba vette bele, hanem egész működése sok tekintetben agilisnak mondható.  Ebbe pedig bőven belefér az (is) hogy a svéd cég folyamatosan kísérletezik szolgáltatásokkal, funkciókkal.

spotify_kids.png

Talán több is lehet majd mint kísérlet az a megoldás, amivel a svéd cég  a brit piacon jelent meg nem sokkal karácsony-előttre időzítve. A Spotify for kids a Spotify egy specilális verziója, gyerekekre optimalizálva, amellyel egy a  szórakoztatóiparban megszokott és elterjedt  megoldást vezet be  Daniel Ek cége a zeneiparba is. Az egyelőre csak tesztjelleggel  Írországban, Spotify családi  regisztrációval rendelkező Spotify előfizetők számára elérhetővé tett  Spotify kids alkalmazás  egyedi megjelenéssel, és egyedi tartalmakkal  szeretné szórakoztatni és rászoktatni a kicsiket a Spotify használatára.  

Azaz a Spotify Kids ugyanaz szeretne lenni zenékre, mint ami A Youtube Kids  vagy a Netflix  for Kids videó tartalmakra. Maga az alkalmazás funkcionalitása is nagyon sok tekintetben hasonlít  a fent említett példákban szereplőek esetében már megismert funkcionalitáshoz. Azaz a gyerekeknek szóló alkalmazás egyedi designban jelenik ,meg egyedi, gyerekek számára is bizonyosan és nyugodtan hallgatható  tartalmakkal és egyedi, gyerekek számára összeállított szerkesztett lejátszási listákkal.

spotify_kids_characters.jpg

Az alkalmazás megjelenésében más és más a különböző életkorú gyerekek számára, hiszen  jelentősen eltérő tartalmakat fogyaszt egy éppen hogy három éves és egy 10 éves gyerkőc. Éppen ezért a 3 évesek számára szóló alkalmazás sokkal inkább karakter alapú, és tartalom kínálatában is más, mint az idősebbeknek szóló. ( például saját lejátszási listát még nem is lehet benne összeállítani) Az életkor a szülők állíthatják be, akkor, amikor létrehozzák  a profilt gyermekük számára az alkalmazás indításakor.

Az alkalmazás struktúrájából már most látszik, hogy a Spotify célja  egyértelműen az, hogy egy komplex szórakoztató alkalmazást építsen fel a gyerekeke számára messze nem csak zenei tartalmakból, hanem mesékből, podcastokból vagy akár filmekből is.

Ahogy fentebb írtuk a Spotify részéről abszolút nem meglepő, hogy új területeken kísérletezzen. Azért is, mert egyre jobban és markánsabban tettén érhető a svéd cég azon elképzelése, hogy messze ne csupán  audio streaming szolgáltató legyen.

A gyerekek számára szóló alkalmazás ebben az irányban tett nagyon erős lépés, a kérdés igazából az, hogy  Daniel Ek és csapata képes lesz-e sikeresen marketingelni és felépíteni az új alkalmazást, úgy, hogy azzal ne kannibalizálja a Spotify  használatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4815277932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása