Free Music!

Egy hardvergyártó mutathat utat a rádiózás jövője felé

2020. június 28. - Pléh Dániel

A hardverek  és a platformok meglepően fontos szerepet töltöttek be a zenefogyasztás elmúlt  30-50 éves fejlődésében.  A 80-as évek elején a SONY Walkman alapjaiban forradalmasította azt, hogy hol tudunk zenét hallgatni,  a 90-es évek elején, a CD volt az a médium, amely a zeneipar streaming előtti legutolsó felvirágzását elhozta,  hogy aztán az internet megjelenése utáni sokkot  az iPod  megjelenése enyhítse.

Napjainkban,  2020-ban  a zenei tartalmak fogyasztása, nagyrészt  fentiekben említett innovációk sorának köszönhetően sem térben, sem időben nem korlátozott. Bárhol- otthon, az autóban,a vonaton tudunk zenét hallgatni.

sonos-radio-indie-gold-1.jpg

A zene hallgatáshoz szükséges hardverek és az alkalmazások ritkán összpontosulnak egy kézben, a mindig is ökoszisztémákban gondolkozó Apple-t, illetve az otthoni asszisztensek piacán egyre meghatározóbb Amazon legújabb törekvéseit leszámítva.   

A “másik” irányból, azaz a hadrver gyártók irányából eleddig ugyanakkor nem érkezett érdemi kísérlet a zenei tartalomszolgáltatási piacra való betörésre.   

Ezen próbál most változtatni a High end audio termékek területén meghatározó szereplő, a Sonos. A Sonos Radio névre hallgató szolgáltatás egyrészt létező online rádiók – iHeart Radio, Tune in- illetve streaming szolgáltatók- Apple Music, Spotify-  elérését teszi lehetővé. Ami azonban igazán különlegessé teszi a Sonos szolgáltatását az az, hogy saját tartalmakkal is jelentkeznek.

 

A Sonos Presents névre hallgató rádióban – kicsit talán a Beats Radio-hoz hasonlítható leginkább-  különleges, zenei szakértők által válogatott zenei tartalmak lesznek hallhatóak. Az A Sonos Stations név alatt lesznek megtalálhatóak  a különböző tematikus csatornák tucatjai. Ennek egy szekciója lesz az Artist Stations névre hallgató adó lesz talán a legnépszerűbb, hiszen  itt egy adott előadó nevét beírva az előaód és hozzá kapcsolódó előadók tartalmait hallgathatjuk majd, a szerkesztők által összeválogatva.

sonos_stations2.jpg

A szerkesztők pedig nem is akárkik, hiszen példuál Tom Yorke, a Coldplay frontembere is datál egy rádióadót.  Míg végül de nem utolsó sorban a Local Radio menüpont alatt több száz rádióállomás adása lesz élvezhető.

Maga a felület és a Sonos radio szekció nagyon jól megtervezett, egyszerűen használható, különösen ha használtunk már valaha streaming zenei szolgáltatást. Amire különösen érdemes lesz figyelni, az az, hogy maga a Sonos által kialakított saját zenei szekció mennyire lesz majd népszerű, azaz a Sonos tulajdonosok számára ingyenes zenei szolgáltatás ,ennyire lesz versenyképes a Sonos-on ugyancsak elérhető, de természetesen előfizetést igénylő meghatározó streaming szolgáltatásokkal.

És persze ajánlott lenne a hagyományos rádióállomásoknak, rádióadóknak is árgús szemekkel figyelniük a Sonos kísérletét. Az ugyanis amit a kaliforniai cég a Sonos Radio-val próbál megvalósítani, akár a rádiózás jövője is lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4315713718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása