Free Music!

Az RTL és a Deezer közösen hoz létre szórakoztató platformot

2022. január 12. - Pléh Dániel

 Nem tudom, van-e digitális zenei cég, amelynek az útja kalandosabb volt az elmúlt években, mint a francia Deezer. 2014- ben még arról írtunk,  hogy a francia cég akár  meg is előzheti a már akkor is piacvezető Spotify-t. A lelkesedés aztán odáig fokozódott, hogy 2015-ben a francia cég bejelentette tőzsdére lépési szándékát…, hogy aztán innen hatalmasat zuhanjon és majdnem hogy elsüllyedjen a streaming szolgáltatások  szürkeségében. Innen, erről a mélypontról próbált és próbál vissza térni a Deezer. A francia cég 2017-től kezdve, sok tekintetben új alapokra helyezve működését és stratégiáját próbál visszatérni a streaming szolgáltatások élmezőnyébe.

deezer_rtl.jpg

A francia streaming szolgáltató korábban híres volt arról, hogy telco cégekkel hozott tető alá együttműködéseket, melyek keretében az adott telco partner ügyfelei ( vagy azok egy része) ingyenesen vehették igénybe a Deezer szolgáltatását.

Ez a modell aztán hosszú évekre feledésbe merült a francia cégnél, ugyanis az ilyen jellegű partnerségek keretében az összes ügyfelet előfizetőknek jelentették le, miközben a bevételt generáló felhasználók száma messze elmaradt a Deezer által kommunikált értékektől.Mindezek ismeretében meglepő, hogy a francia cég partnerségre lépett európa egyik legmeghatározóbb médiacégével, az RTL csoporttal.

A Deezer ugyan nem a legfontosabb területen ( a videós tartalmakban) lesz majd a médiaóriás partnere, azonban pont olyan jellegű tartalmakhoz segítheti hozzá az RTL+ platformot, amelyek a Netflixen nem elérhetőek

Vienna Calling

Az RTL csoporttal való együttműködés nem az első a Deezer újkori történelmében!2020 végén jelentette be a közép- Európában a Telekom mellett piacvezetőnek számító Austria Telekom és a francia cég, hogy közösen,  co-branded zenei szolgáltatás indítanak a régióban, A1 Xplore Music by Deezer néven.

deezer_a1telekom_1920x1080_global-logo-copy-e1607351950756-648x365.jpg

A tavaly év eleje óra Ausztriában, Szlovéniában és Bulgáriában elérhető együttműködés keretében az A1 telekom ügyfelek a Deezer tartalmaiból összeállított nemzetközi és lokális tartalmakat is tartalmazó playlistek közül válogathatnak majd.

 

Az egyelőre még nem ismert, hogy pontosan hogyan, milyen formában lesznek majd integrálva a Deezer tartalmai, mi  a magunk részéről arra fogadnánk, hogy  az RTL+ használók kód segítségével vehetik majd igénybe a Deezer platformját. Hosszabb távon aztán elképzelhető a teljes integráció, legalábbis az RTL és a Deezer vezetőinek szavaiból ez tűnik ki.  A francia cég pedig a közelmúltban az Austrian Telekom számára hozott már létre saját márkás streaming zenei szolgáltatást.  ( lásd keretes írásunkat fentebb)

Az RTL-Deezer frigy első látszatra talán a korábbi megállapodásokra hasonlít, a gyakorlatban azonban nagyon fontos különbségek vannak. A Deezer ugyanis az RTL és az A1 Telekom partnerségekkel a digitális zenei megoldás szállítói piacra lépett be! Ez egy francia cég számára is új piac, nem is feltétlenül jelent számukra új előfizetőket ( bár  a megállapodások részleteitől is függhet) azonban bizonyosan komoly bevételt és érdemi márka ismertség növekedését hozhat a francia cég számára.)  Ennek persze technikai és nem utolsó sorban jogi, jogosítási kérdései is lesznek, ebben persze sokat segíthet majd a tulajdonos Lev Blavatnik által tulajdonolt Warner Music is.

Az még persze nyitott ( nagyon is nyitott) kérdés, hogy az RTL és a Bertelsmann elképzelése valóban valami olyasmit hoz létre, amelyre a fogyasztók is fogékonyak lesznek. Mert persze az az elgondolás, hogy minden szórakoztató tartalom egy helyen, egy helyről elérhető legyen  biztos népszerű ( lenne) de a siker záloga a tartalom minősége lesz ebben az esetben is.   Ez fogja meghatározni azt is, hogy a Deezer ezen irányba való tapogatózása siker lehet-e majd?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2116770466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása