Free Music!

Vége a Spotify autós álmainak

2023. június 30. - Pléh Dániel

 Sokan elmondták, leírták már, hogy az, hogy a hagyományos értelemben vett rádiózás, valamilyen formában még fennmaradt és nem tűnt el teljesen az elsősorban annak köszöntő hogy az autókban lassan, lassabban megy végbe a  digitalizáció.

spotify-car-thing_1.jpg

Az autókban az audio tartalom fogyasztást továbbra is az AM/FM rádió dominálja, ami többek között azzal is magyarázható, hogy a autók átlagéletkora 10 év körül van , azaz a legtöbb autó messze-mesze nem nevezhető connected car-nak. Érezhetően csökkent viszont a CD lejátszók használata és növekedett – duplájára- az online rádiók hallgatása.

Érthető módon mindebből a Spotify sem szeretett volna kimaradni. Céljuk egyértelmű volt: a mindig, mindenhol való zenehallgatás lehetőségét (ami a streaming szolgáltatások lényege) az autókban is meg kell teremteni.

Ennek keretében jelent meg a svéd cég kísérleti termékével a car thing-el, amely tulajdonképpen egy Spotify-ra optimalizált autós hardver volt.

Minden jel szerint azonban a svéd cég- egyelőre biztosan- feladta autós álmait. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a már legyártott eszközöket jelentős árkedvezménnyel kiárúsította újakat pedig nem gyárt.    

Hogy mi volt a sikertelenség oka? Egyrészt a svéd cég olyan területen mérette meg magát, ahol korábban nem. Nagyon más tudást, tapasztalatot, kompetenciákat igényel egy hardver kifejlesztése és piacra vitele, mint egy webes vagy  mobil alkalmazásé.

Ez még úgy is igaz, hogy nem maga a Spotify fejlesztette a hardvert, a rajta futó szoftvert viszont igen.  Daniel E ezen a téren is nagyot szeretett volna alkotni, és egyből, egy hangvezérelt bonyolult megoldással lépett piacra. Ami aztán nagyon furcsán, lassan, hibákkal teli módon működött.

Ez,  ez alatt a rövid idő alatt is kiderült, hogy túl bátor vállalkozás volt, és még több idő és energia kellett volna, hogy valóban kiforrott termékkel tudjon a piacra lépni a Spotify.  

Hogy ez a kudarc örökre a Spotify autós álmainak végét jelenti-e azt jelenleg nem lehet tudni. Ha azt nézzük, hogy merre tart a globális autóipar, hogy az autók egyre inkább technológiai megoldások és szoftverközpontok lesznek, akkor azt hiszem ha fogadnunk kellene, akkor arra fogadnánk, hogy nem ez volt az utolsó kísérlete a svéd cégnek az autók meghódítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr717901281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása