Free Music!

Elérhető a Spotify böngésző alapú verziója

2012. november 20. - Pléh Dániel

A szeptemberi pletykák úgy tűnik novemberre valósággá érnek, legalább is a Spotify esetében.  Amint szeptemberben írtunk,  iparági körökben elterjedt az, az információ, hogy a svéd cég böngésző alapú verzióval készül a piacra.  A  pletyka mind üzleti, mind szakmai, okokból érthetőnek bizonyult, hiszen gyakorlatilag az iTunes után egyedül a Spotify volt az, amely a desktop alapú megoldáshoz ragaszkodott.

A múlt idő használata mostantól indokolt, hiszen a svéd cég elkezdte elérhetővé tenni böngésző alapú verzióját. Igaz, még messze nem mindenki számára elérhető- ezt valamikor jövő év elején várható- de folyamatosan egyre több és több  zenekedvelő számára lesz elérhető a böngésző alapú verzió, persze sajnos csak azokban az országokban, ahol a desktop alapú verzió  elérhető.

Árazásban, tartalmában a web-alapú verzió teljesen megegyezik az asztali verzióval, így érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a felhasználói élmény terén sikerült-e megismételni azt, amit 5 évvel ezelőtt, úgy, hogy a 2012-es trendeknek is megfeleljenek ezzel párhuzamosan!

spotify-full-screen.png

A böngésző alapú verzió kinézete, felépítése bár sok megoldást átvesz  az iPad alkalmazásból  alapvetően az asztali kliensre hajaz, ami okos megoldás, hiszen így nem kell újratanulnunk a funkciókat, az ergonómiát. Az apró változtatások ugyanakkor nagyon jót tettek a felhasználói felületnek. A desktop verzió bal oldali menüje helyett most sokkal jobban látható gombok  segítségével indítható el a rádió vagy nézhetőek meg a playlistek. Az iPad alkalmazásból átemelt megoldás, hogy amennyiben megtetszik egy előadó, úgy az előadói oldal a többi  ablak fölé úszik be átlapolódva  de nem teljes képernyőt elfedve, így azok továbbra is elérhetőek és megnyithatóak.

A keresés illetve a tartalmak lejátszása a svéd cég figyelmeztetése ( a böngésző alapú verzió érezhetően lassabb lehet bizonyos esetekben...)  ellenére abszolút gyors.  Maga a lejátszó a böngésző jobb oldalában jelenik meg a legfontosabb  kezelő funkciókkal (  megállítás, következő szám, ) illetve az albumborítóval

Nagyon hiányzik ugyanakkor a webes verzióból az alkalmazásplatform. Elsősorban azért, mert nélküle ismét előtérbe kerül a szolgáltatás legnagyobb problémája: nem támogatja a zenefelfedezést!  Hiába a hatalmas zenei adatbázis, hogyha az egyes előadókhoz zenei tartalmakhoz nem igazán ajánl hasonló előadókat, hogyha a zene stílusoknak nincsenek aloldalai, hogyha az általam korábban meghallgatott dalokat nem tudom listázni, hogyha a celebrity playlisteket nehezen érem el…

spotify-new-releases.png

A desktop verzió esetében megismert, végtelenül statikus ajánlók, mint az új tartalmak, legnépszerűbb tartalmak, az adott ország legnépszerűbb tartalmai ( ez újdonság) természetesen a böngésző alapú verzióban is megtalálhatóak, de ez kevés, 2012-ben!

Persze most nagyon szigorúak voltunk Daniel Ek cégének legújabb termékével, hiszen egy béta állapotú, bevezetés alatt álló szolgáltatást vettünk górcső alá. De azt a svéd cég vezetői, termékfejlesztői pontosan tudják, hogy az ilyen helyzetekben, amikor gyakorlatilag egy újabb verziójával jönnek ki a szolgáltatásnak, nem engedhetik meg maguknak azt, hogy meghagyják az előző verzió hibáit és mindemellett elhagyjanak olyan stratégiai fontosságú területeket, mint az alkalmazások.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr94908886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása