Free Music!

Megérte az Apple-nek a Beats akvizíció?

2014. augusztus 04. - Pléh Dániel

A napokban hivatalosan is lezárulni látszik az Apple –Beats Music akvizíció, így itt az ideje, hogy vessünk egy pillantást arra, megérte-e és ha igen miért az Apple számára a tranzakció, az ismert feltételekkel.

Az, hogy az Apple miért is vásárolta meg a Beats Music-ot, többé-kevésbé világosnak mondható. A hosszú éveken át sérthetetlennek tűnő iTunes-t a tengerentúli zenefogyasztási szokások rapid tempóban való átalakulása - dalletöltések masszívan, közel 6%-ot csökkentek , az albumletöltések gyakorlatilag stagnáltak, miközben a streaming és streaming jellegű szolgáltatásokból származó bevételek 39%-al növekedtek – egyre erőteljesebben kezdte veszélyeztetni.

Az Apple-nek tehát mind a vetélytársak, mind a piac alakulása miatt mozdulnia kellett és sokkal gyorsabban, mint ahogyan azt hosszabb távú stratégiájában feltételezte. Mindezt azonban úgy kellene véghezvinnie, hogy azzal ne kannibalizálja az iTunes csökkenés ellenére is hatalmas bevételeit. Erre jelenthet megoldást a tervek szerint még hosszabb ideig független márkaként, de erőteljes Apple támogatással operáló Beats Music.

Beats-Apple.jpg

A lehetőség, a Beats Music akvizícióban az Apple számára pontosan ez. Az Apple anélkül integrálhatja a Beats Music-ot ökoszisztémájába, hogy az iTunes-t érdemben károsítaná. Az Apple mintegy 800 millió iTunes felhasználóval rendelkezik. Ezek közül természetesen nem mindenki vásárolt vagy tervez zenét vásárolni, nem mindenki rendelkezik okostelefonnal, azaz azt azért nem lehet feltételezni, hogy az Apple könnyen 800 millió felhasználóhoz tudná eljuttatni a Beats Music-ot. Az azonban mindenképpen igaz, hogy a Beats Music ezzel olyan számú potenciális ügyfélhez kap elérést, mint nagyon kevés streaming szolgáltatás eddig.

Ha a pénzügyeket , azaz magát az akvizíciós árat nézzük, kijelenthető, a Beats Music nagyon jó üzletet csinált és nagyon jókor! Az Apple történetének legjelentősebb akvizícióját hajtotta végre és sok mindent elmond a cég eltökéltségéről, hogy mindezt egy zenei szolgáltatóra költötte. Dr.Dre és Jimmy Iovine azonban nem csak azért csinált jó üzletet, mert az akvizíció révén dollármilliárdossá váltak és az Apple zenei irányvonalát meghatározhatják új pozíciójukban az elkövetkezendő években. Hanem azért is, mert a Beats Music, mint cég tavaly év végén már komoly bajban lehetett, legalább is ezt állítja a Privco nevű elemző cég. A Beats ugyanis korábban 220 millió dollár értékben bankhitelt vette fel a Beats Music finanszírozására, hitelbesorolása pedig egyre kedvezőtlenebb volt, a hitel visszafizetés pedig idén nyáron lett volna esedékes.

A tervezettnél lassabban növekvő felhasználószámok, a kezdeti üzemeltetési problémák és a ketyegő bankhitel bomba alapján nyugodtan mondhatjuk, a Beats számára az Apple volt a megmentő. Az igazán vakmerő dolog ezek ismeretében az volt D.Dre is Iovine részéről, hogy képesek voltak a céget áron felül eladni. A Privco elemzése alapján ugyanis a Beats értéke valahol 1-1.5 milliárd dollár körül mozoghatott ,ezt tornázták fel 3 milliárdra. Ehhez alapvetően két dolog kellett: egyrészt az, az ismert tény, hogy az Apple döbbenetes mennyiségű készpénzzel rendelkezett és rendelkezik, másrészt pedig az, hogy tisztában legyenek azzal, mennyire sürgős is Tim Cook számára, hogy az iTunes bevételeket hosszú rávon biztosnak tudhassa.

S hogy az Apple összességében jó üzletet csinált-e a Beats Music-kal? Egyelőre ezt természetesen nem lehet eldönteni, de az kijekenthető, hogy a lehetőség alapján az Apple, a Beats Music és a Beats Music-tól érkező szakemberek jó elegyet képezhetnek. A többi meg maximum 1 éven belül kiderül…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr986262862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása