Free Music!

A Soundcloud lenne az Apple következő célpontja?

2014. december 11. - Pléh Dániel

Nem voltunk ott a Soundcloud idei karácsonyi buliján, de egész biztosan félemerült ott ( is), hogy a sok szorgos, de viszonylag eseménytelen év után a berlini központú cég számára 2014 igazi tűzijátékot hozott.

soundcloud-logo_recorder.gif

Az év elején a Twitter majdnem megvásárolta a különleges, előadókra fókuszáló streaming szolgáltatást, amely aztán az év közepén komoly tárgyalásokba kezdett a nagy nemzetközi kiadókkal ( feltehetőleg nem teljesen önszántából..) azok tartalmainak licenszelése illetve az esetlegesen szerzői jogot sértő tartalmak eltávolításáról és egy teljesen új megközelítésű, mobil alkalmazással is megjelentek, hogy aztán az ősszel egy nagy és fontos lépést tegyenek azzal, hogy megállapodtak a Warner Music-kal, azaz a svéd-német cégnek is megvan immáron az első nagy nemzetközi kiadói megállapodása.

Amolyan év értékelő interjúra ült le a közelmúltban a Financial Times két újságírójával Eric Wahlforss alapító, és az interjú több igen érdekes, spekulációk sorára okot adó elemet is tartalmazott.

Az alapító az év elején meghiúsult akvizíció kapcsán ugyanis kiemelte, hogy ő a maga részéről hisz abban, hogy a Soundcloud függetlenként is ugyanolyan eredményes tud maradni, mint eddig. Az iparág más szereplőivel való kapcsolatok kapcsán ugyanakkor azt is megemlítette, hogy Alex Ljung alapítótársa rendszeresen beszél Jimmy Iovine, Beats Music alapítóval, most pedig már Apple zenei stratégával.

Innentől természetesen minden spekuláció, de ismerve Iovine agilitását és azt a bátorságot, ahogy hosszú évek iTunes-ra való fókuszálása után az Apple belevetetette magát a digitális zenei akvizíciókba abszolút nem lenne meglepő, hogyha felmerülne a Soundcloud megvásárlása (is)

Az Apple zenei portolfiójába legalább annyira illik, illene a német szolgáltatás, mint amennyire a Twitter számára hasznos lehetett volna. A várhatóan 2015-ben az iTunes részévé váló Beats Music a streaming hiányára vélhetően jó megoldást nyújt majd, ugyanakkor az előadói oldal illetve a közösségi elemek fájó hiányára egyáltalán nem biztos, hogy megoldást jelent majd.

Itt ezen a ponton jöhetne jól az óriáscégnek a Soundcloud, amely akár meg is maradhatna önálló alkalmazásként, hiszen alapkoncepciója is teljesen más, mint amilyen a Beats Music-é volt. A Soundcloud nem elsősorban a mainstream tartalmakra fókuszál, így önállósága abszolút nem is zavarná a formáló Apple streaming szolgáltatást.

Mindez természetesen mindössze találgatás egy cikk alapján. Az azonban tény, hogy az Apple számára pénzügyileg nem lenne megterhelő előteremteni az a kb. 1 milliárd dollárt, amennyit jelenleg a Soundcloud ér, így az akvizíció sokkal inkább azon múlhat , múlik majd, hogy mennyire érzi az Apple tartalomért felelős menedzsmentje érdekesnek ,és portfolióba illőnek a berlini céget.

Egy esetleges akvizíció sokkal inkább fontos lehet(ne) a Soundcloud számára. ( annak ellenére, hogy az alapító a függetlenségben bízik) Párhuzamosan kellene megfelelnie az egyre elégedetlenebb kiadóknak, előadóknak és az új funkcionalitással, az egyre több reklámmal egyre elégedetlenebb felhasználóknak is, miközben a növekedést új befektetőkkel finanszírozza. Egyedül, komolyabb úja befektetések nélkül ez nem lesz egyszerű…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr876913541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása