Free Music!

Segít-e 10 milliárd videómegtekintés a Vevo eladásában?

2015. február 10. - Pléh Dániel

A Vevo hosszú éveken keresztül a zeneipari kooperációk iskolapéldája volt: A két nagy kiadó és kockázati tőkebefektetők által létrehozott, prémium zenei videóélményt nyújtó létre hívása óta fokozatosan növekedett egészen odáig, hogy napjainkban már a zenei videók fogyasztását domináló szolgáltatássá vált, amely Youtube méltó vetélytársának tekinthető.

Növekedése egészen elképesztő ütemű a mai napig: A cég által a napokban közzétett adatok szerint csak januárban több, mit 10 milliárd videót néztek meg a Vevo-n az internetezők, különböző platformokon, mai 86%-os növekedés az egy évvel ezelőttihez képest.

vevo_logo_2013.gif

A platformok közül a legjelentősebb immár visszavonhatatlanul a mobil illetve a különböző egyéb kapcsolt-platformok amelyen az összes videómegtekintés közel fele ( 49.5% ) történik. Ugyancsak egyértelmű, hogy ma már a Vevo messze nem csak Amerikában domináns. A januári adatok alapján az összes videómegtekintés mindössze 20%-a érkezett az Egyesült Államokból, 80%-a pedig a világ többi részéről.

A brutális növekedés ellenére a Vevo sorsa több, mint kérdéses. A két tulajdonos lemezkiadó számára jelenleg fontosabb a befektetés nyereségének realizálása, mint további befektetések végrehajtása a terjeszkedés támogatására. A Vevo tehát eladó, ez a tény már tavaly ősze óta ismert.

Az ellenben aggasztó, hogy az eladásra való felkínálás, a bombasztikus növekedés ellenére a Vevo a mai napig nem talált gazdára. Annak ellenére sem, hogy a piacon keringő információk alapján az ára sem lenne túlzottan borsos- 1 milliárd dollár körüli összegről hallani- ami az éves, mintegy 350 millió dolláros bevétel mellett igen jó üzletnek tűnhet.

Az akvizíció előtt álló legjelentősebb probléma természetesen nem a bevételekben keresendő. Sajnálatos módon, fundamentálisan a Vevo ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint a Spotify és a többi streaming szolgáltató: a magas kiadói jogdíjak a bevételeik legnagyobb hányadát felemésztik, így végeredményben a növekedés ellenére veszteséges vállalkozásról beszélünk.

Veszteséges üzleti modellt most eladni, amikor pont egyre nagyobb és nagyobb szereplők lépnek be a piacra nem lesz könnyű. Különösen nem lesz könnyű a Vevo számára, amely esetében,az eddigi sok tekintetben partner Google és Youtube au idei év során nem titkoltan a Vevo nézők elcsábítására ( is) tör majd. Így bármilyen fájó kimondani, könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt évek egyik legsikeresebb digitális zenei start-upja az év végére az enyészeté lesz…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr267144875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása