Free Music!

Az Apple a streaming díjak csökkentéséről tárgyal a kiadókkal

2014. október 17. - Pléh Dániel

Az Apple szeptember elején tartott médiaeseményén a várakozásoktól sok tekintetben eltérő bejelentést tett zenei téren, a U2 ingyenes, minden iPhone-ra eljuttatott albumával. Amint már akkor is megjegyeztük ugyanakkor, a digitális zenei szakma szinte egyöntetűen azt tippeli, hogy Tim Cook és csapata valamikor a jövő év első felében nagyon komoly zenei bejelentéseket tehet majd. Ennek az első jelei, azaz a Beats Music márka kivezetésének előkészületei pár hete ki is szivárogtak, a Cupertinoi-i cég legnagyobb bánatára..

apple-eddy-cue.jpg

A legújabb hírek ugyancsak megerősíteni látszanak az Apple nagyon komoly eltökéltségét zenei téren. Több amerikai techblog ugyanis arról számolt be, hogy Eddie Cue, az Apple tartalmi vezetője és a kiadók a streaming díjak csökkentéséről tárgyalnak.

Az Apple célja nem is annyira titkoltan ugyanis az, hogy a jelenleg iparági szabványnak számító 10 dolláros előfizetési díjnál olcsóbb streaming szolgáltatással jelenjen majd meg a piacon, a Beats Music alapjain. Az alapvetően mindenhol a prémium vagy prémium közeli megoldást nyújtó céget három tényező mozdíthatta, mozdíthatja az olcsó streaming szolgáltatás irányába:

- Az a lá carte letöltések csökkenése tovább folytatódott a tengerentúlon, azaz az Apple egyre inkább biztos lehet abban, hogy az iTunes zenei bevételei tovább csökkennek majd a jövőben is.

- Egyre több piackutatás, elemzés hozza azt az eredményt, hogy a jelenlegi 10 dolláros havi díj a fogyasztók szemében alapvetően inkább drága és ez az ár lényeges akadály az igazán nagy tömegek elérésben.

- Az Amazon a streaming piacon teljesen újszerű fapados, de olcsó streaming szolgáltatással lépett a piacra

Az Apple számára ahhoz, hogy valóban tömegesen tudjon streaming hozzáférést, hozzáféréseket értékesíteni fontos lenne, hogy azokat olcsóbban is tudja adni. A kiadók számára ugyanakkor felsejlik az, ami az a lá carte letöltések kapcsán történt, s amely aztán az amolyan se veled, se nélküled viszonyhoz vezetett. Az is a nagy nemzetközi kiadók szeme előtt lebeghet, hogy amennyiben a piac legnagyobb szereplője, az Apple számára lehetővé teszik az alacsonyabb kiadói díjakat, úgy a többi szereplő is kérni fogja ezt. Különösen azok után, hogy a Spotify saját maga is próbálkozott ezzel már korábban.

A tárgyalások még csupán kezdeti stádiumban vannak, tehát érdemi eredményről nem is nagyon lehetne beszámolni. Az Apple feltételezhetően pontosan az iPhone-iPad-iTunes ökoszisztéma több százmilliós elérése által nyújtott potenciális ügyfélkörrel érvel majd, a kiadók pedig pontosan az egyes szereplők egyenlőségét és saját pénzügyi helyzetüket hozzák majd fel a tárgyalások során. Akár mi is lesz a végkimenetel, az kijelenthető, hogy az által, hogy az Amazon után, az Apple is olcsó streaming szolgáltatás piacra vitelében gondolkozik komoly fordulat állhat be a streaming szolgáltatások használatában és népszerűségében!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr376757821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása