Free Music!

Működik az exkluzív tartalom TIDAL számára?

2016. február 22. - Pléh Dániel

Megalakulásakor a TIDAL egyik legtöbbet és leghangosabban kommunikált célja az volt, hogy a szolgáltatást támogató  felettébb neves előadói gárda tartalmai előbb vagy utóbb exkluzívan jelenjenek meg a szolgáltatásban, ezzel is elősegítve annak a népszerűsítését.

tidal-kanye-west.jpg

Mindennek túl sok nyoma nem volt, egészen mostanáig ,amikor is először Rihanna új albuma volt órákkal a hivatalos megjelenés előtt elérhető a TIDAL-on, a héten pedig Kanye West legújabb, hetedik, The Life Of Pablo névre hallgató albuma ugyanis csak a TIDAL-on belül volt elérhető digitális formában. A megosztó lépésre maga az előadó is ráerősített a közösségi médiában illetve azzal, hogy a legtöbb, magához az albumhoz kapcsolódó aktivitás is csak a szolgáltatáson belül volt élvezhető.

S hogy működött-e a modell? Részben igen. A cég adatai alapján ugyanis az album bemutató közel 20 millióan nézték meg a TIDAL oldalain, márha tudták nézni, hiszen a közvetítésbe rengeteg technikai hiba ékelődött be, mintha a TIDAL nem számított volna ekkora érdeklődésre.

Sokkal jelentősebb probléma ugyanakkor az, hogy az album ugyan legálisan valóban csak a TIDAL-on elérhető, nem legális formában ugyanakkor elárasztotta a megjelenés pillanatában az összes fontosabb torrent –oldalt. Sőt, a The Life Of Pablo a megjelenés utáni napokban a 48 óra alatt legtöbbet leöltött torrent volt. Egyes becslések szerint több, mint 10 ezer torrentező osztotta meg az albumot és mintegy 500 ezren töltötték le.

Ami tehát anno Taylor Swift esetében is beigazolódott, az most, Kanye West esetében is látható: Exkluzivitással lehet segíteni vagy negatívan diszkriminálni streaming szolgáltatásokat, a nyertesek azonban minden esetben pont az előadók által nem favorizált, sok esetben nem is legális szolgáltatások.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr628399492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása