Free Music!

Mozgolódások a streaming megoldásszállítói piacon is

2017. június 30. - Pléh Dániel

Blogunk virtuális hasábjain túlnyomórészt B2C szolgáltatásokkal foglalkoztunk és foglakozunk.  természetesen ugyanakkor a digitális zenében is több olyan B2B szolgáltató tevékenykedik, amelyek a B2c szolgáltatások  tartalom kínálatában vagy éppen üzemeltetésében segédkeznek.

Ezen vállalkozások egyik legjelentősebbike a  londoni székhelyű 7 digital, amely több éves stratégiai célját   megvalósítva felvásárolta legnagyobb vetélytársát, a német kereskedelmi óriás  MediaMarkSaturn által tulajdonolt 24*7 digital-t.

juke-617.jpg

A tranzakció értelmében a 7 digital 2.45 millió euró értékben vásárol  a 24-7 digital részvényeiből és egyben átveszi a 24*7 korábbi tulajdonosának a Juke nevű streaming szolgáltatásának az üzemeltetését.  A trzanzakciónak köszönhetően idén valamivel több, mint 5, jövőre pedig közel 9 mlilió dollárral növekszik majd a 24*7 árbevétele.

7 Digital

A 2004-ben alakult 7 digital a világ zenei életének láthatatlan, ámde meghatározó szereplője, amely olyan cégeket támogat , mint a Panasonic,  az Onkyo,  az Electric Jukebox, a  Mariposa, Guvera, az OpenLIVE, vagy éppen a ROK Mobile, a Samsung és a HTC.

7digital_logo_0.jpg

Az elmúlt években a Londoni székhelyű cég egyre inkább kiterjesztette virtuális szárnyait a rádiós illetve a mobil zenehallgatás irányába is.

24*7

247-logo.jpgÉrdekes módon a 24-7 Entertainment még a 7Digital-nál is patinásabb, 2000-ben alakult vállalkozás, amely  a legfontosabb európai  zenei piacokon- Nagy Britannia, Németország, Spanyolorság, Dánia- rendelkezik irodákkal és 2010 óta a német kereskedelmi óriás Mediamarkt digitális zenei szolgáltatásait is  viszi, több európai országban.

 

Az persze kérdés, hogy a 7Digital számára miért is érte meg  és volt fontos annyira ez a tranzakció? Elsősorban természeten azért, hogy az egyre szűkülő streaming piacon (még) jelen levő szereplők miatt, az őket kiszolgáló B2B piac  lehetőségei is szűkülnek, és kicsiben ugyanaz a konszolidáció zajlik ezen a piacon is, mint a consumer streaming szolgáltatások esetében.  Ilyen helyzetben a legnagyobb vetélytárs felvásárlása komoly siker! És persze egy pillanatig se feledkezzünk meg arról sem, hogy a tranzakció révén a 7 Digital üzemelteti majd Németország egyik legjelentősebb online zenei szolgáltatását. ráadásul úgy, hogy a Mediamarkt egyben befektetőjévé is válik.

Semmi estre sem szabd persze szem előtt téveszteni a Mediamarkt szempontjait sem.  A white label szolgáltatók- mint például a 7digital- számára a telco-k piaca egyre szűkül, más piacok ugyanakkor a jövőben is komoly potenciállal kecsegtetnek majd.  Különösen azokban országokban- mint például németország, ahol a Cd eladások még mindig komoly szeltét jelentik a zenei bevételeknek.  Egy ilyen piacon, a legnagyobb Cd eladónak számító Mediamarkt  digitális szogáltatást üzemeltetni kulcspozíció!

És persze ha mindez nem lenne elegendő, ott lesznek még az új stremaing szolgáltatások. mert hiába racionalizálódik a streaming piac, hiába egyre nagyobbak a szereplők és koncentráltabbak az erőviszonyok , mindig lesznek olyan vállalkozók, akik hisznek majd a status quo megbontásában.  Számukra egy olyan szereplő, aki menedzselni tudja az országokon átívelő, komplex tartalmi és szerzői jogi kérdéseket, aranyat fog érni!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8812612941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása