Free Music!

A Spotify a podcastingot is uralná

2018. február 25. - Pléh Dániel

Amint arról már több alkalommal írtunk mi is a muzzak oldalain, posztjaiban a streaming cégek számára a túlélés  feltétele a folyamatos növekedés, fejlődés, terjeszkedés. Ennek részeként  lépnek be a videó, sőt a saját gyártású videótartalmak piacára, a koncertjegyek piacára és a sort akár még folytathatnánk is.

spotify-wall.jpg

A lista ugyanis folytatódni fog, ez szinte biztos, mégpedig a podcast tartalmakkal. A Spotify ugyanis  új,  médiaformátumot jelentett be Spotlight néven. Az új formátum lényege, hogy vizuális elemekkel  gazdagítja az alapvetően csupán hangra fókuszáló podcast és podcast jellegű tartalmakat.

Az új formátum támogatására a svéd cég olyan partnereket nyert meg, mint a BuzzFeed News, a Cheddar, a Crooked Media, a Lenny Letter,a Gimlet Media, a Genius,  a The Minefield Girl vagy éppen a Refinery29.

Az újfajta média formátum egy időben érkezik a Spotify saját tartalmi törekvéseinek gyakorlati megjelenésével. A svéd cég tavaly már próbálkozott a videós tartalmak piacára való betöréssel, de amely országokban megjelent, ott a vásárolt videó tartalmak nem igazán működtek.

 Most úgy tűnik, valami hasonlót szeretne a svéd cég az audio tartalmak terén megvalósítani, a cél pedig könnyen kitalálható: a hagyományos talk rádióktól szeretne minél több ügyfelet elcsenni ezáltal.

A tét nem pedig nem kicsi, 18 milliárd dollár. Ekkora az az össze, ami a jelenlegi amerikai rádiós piacon megfordul, és ebből szeretne a Spotify annak segítségével kiharapni egy szeletet, hogy hír, sport és egyéb, nem  szigorúan vett zenei tartalmakat is elérthetővé tesz platformján.

És ez az irány bizony működhet. A hagyományos rádiózás ugyanis rengeteg és egyre növekvő kihívásokkal küszködik és sok mindennek elmondható, csak 21.századinak nem. A podcasting ellenben klasszikusan jövőbe mutató technológia, amiben és ahol fejlődnie kelle(ene) az a disztribúció,   a hallgatókkal való kapcsolattartás és a közösségi média integráció. Ezeket pedig a Spotify könnyedén tudja biztosítani, ez nem lehet kérdéses.

2017 a Podcasting éve lehet

A Podcasting és a digitális zene különböző üzleti modelljei tulajdonképpen egymással párhuzamosan fejlődtek az elmúlt 10 évben. A Podcasting, technológia értelemben hasonló a rádióadáshoz, azaz audio tartalom megosztását teszi lehetővé, azzal a különbséggel, hogy a podcastok jellegükből fakadóan erőseb on-demand jelleggel bírtak.

 

Maga a formátum működése  nem lesz túlzottan bonyolult: a podcast tartalmak  minden más Spotify tartalomhoz hasonlóan lejátszási listákban  lesznek majd elérhetőek. Az interaktivitást  pedig az adja majd, hogy a listában szereplő Podcastok esetében addicionális adatok ( linkek, képek) lesznek megjeleníthetőek  adott időpillanatokhoz rögzítve.

A fentieken kívül még egy okból lehet hasznos és emiatt fontos a Spotify számára a podcasting: A zenei tartalmakkal ellentétben ezek esetében sokkal alacsonyabbak a költségek.  Az alacsonyabb költségek révén pedig javulhat a svéd cég  eredménye, ami a tőzsdére lépés előtt hetekkel alapvető cél. Persze önmagában az új formátum bejelentése és néha- valóban neves- partner csatlakozása nem lesz elég a sikerhez. Ahhoz  Daniel Ek embereinek elkell majd hitetniük a Spotify használókkal, hogy a Spotify immár nem csupán audio streaming szolgáltatás. A befektetők és maga Ek is nagyon szeretné ezt, kérdés már „csak” az, a Spotify használók mit gondolnak erről. Az lényegében el is döntheti majd annak a sorsát, hogy sikeres lesz-e a Spotify Podcasting!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3413598195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása