Free Music!

Nemzetközi terjeszkedésben az "orosz google" streaming szolgáltatása

2018. december 23. - Pléh Dániel

Az orosz zenei piacról  a legtöbbször, mint nem létezőről beszéltek az zeneipari szakemberek, kiadói képviselők. Mindez azonban alapjaiban változott meg 2016 májusában, ugyanis az orosz parlament alapjaiban változtatta meg a szerzői jogi törvényt, mai lökést adott a lokális streaming szolgáltatások terjedésének.

yandex_israel.jpg

Mindez olyannyira igaz, hogy a sokszor csak orosz facebookként hivatkozott és emlegetett  Vkontakte az idei évben már bekerült a 10 legnépszerűbb streaming szolgáltatás közé.. globálisan! Nem szeretne lemaradni azonban a Vkontakte mögött a második meghatározó orosz  zenei szolgáltató a Yandex sem.

Az eleddig csak  oroszországban és több szovjet utódállamban elérhető szolgáltatás ugyanis  immáron Izraelben is elérhető.

Yandex. Music- Az orosz Google  Spotify-ja

A Yandex alapvetően arról vált híressé, hírhedtté, hogy az orosz piacon képes volt visszaverni a Google támadását és megmaradni a vezető keresőszolgáltatásnak. Az 1997-ben alapított cég természetesen a többi média ipari vállalathoz hasonlóan bővített termék és szolgáltatásportfolióját, ennek köszönhetően ma már hír aggregátor, e-mail, térkép és tárhely szolgáltatást is kínál sokmilliós ügyfélkörének

yandex_playlists.jpg

A terjeszkedésből természetesen a zene sem maradhatott ki. 2010-ben a cég elindította Yandex-.Music néven, a talán leginkább a Spotify-hoz hasonlítható zenei szolgáltatását, melyet keresőszolgáltatásába is integrált. Ez azt jelentette, hogy akik egy adott dalra kerestek a Yandex keresőjében, számukra a találatok között a dal a Yandex.Music-on levő verzió is megjelenik majd.

Innen persze  mára sokkal tovább és sokkal messzebb jutott az orosz cég, hiszem ma már komplett streaming szolgáltatási platformot kínál .  Olyan streaming szolgáltatást, amelyben 45 millió dal mellett  szerkesztők által létrehozott lejátszási  listák, online rádió, slágerlisták  és rengeteg-rengeteg tematikus lejátszási lista is megtalálható.

 

Az izraeli verzióban több 10 millió dal  érhető el, emellett  speciális,izraeli tartalmak és izraelieknek szóló lejátszási listák   is várják a zenekedvelőket. Jelenleg angolul és oroszul érhető el ugyanakkor csak a szolgáltatás ( bár a keresési funkciók már héberül is elérhetőek) de a Yandex ígérete szerint hamarosan érkezik majd a teljes héber nyelvű verzió is.  

 

Az induláshoz kapcsolódóan, az első hónapban előfizetők, havi 2.7 dolláros áron élethosszig tartó előfizetés vásárolhatnak. A 30 nap letelte után regisztrálók számára a havi díj 5.5 dollárnak megfelelő helyi fizetőeszköz lesz.

Attól persze nem kell tartania  a nagy globális szereplőknek, hogy a Yandex.music komoly globális szereplő szeretne lenni. Azt a trendet ugyanakkor  egyre erősíti az ő példájuk is, hogy egyre több  lokális a helyi piacot ismerő, a helyi tartalmakra fókuszáló  szolgáltató játszhat majd egyre meghatározóbb szerepet a streaming piacokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3514305105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása