Free Music!

A Koronavírus ellenére évtizedes rekordokat döntött a tengerentúli zeneipar

2022. február 22. - Pléh Dániel

A koronavírus a globális gazdaság  tucatnyi szektorát döngölte a földbe. Természetesen  nem tudta a hatások alól kivonni magát a globális zeneipar sem.  Ugyanakkor nem minden zeneipari szegmens részesült az „áldásból” egyforma mértékben. Az egyik legjobban sújtott szegmens a koncertek, fesztiválok voltak (?), hiszen minden ahol érdemi mennyiségű ember gyűlik, gyűlhet össze, tiltólistán van, érthető okból, nem tudni meddig. Maga az audio streaming ugyanakkor vegyes képet mutatott a leginkább  súlyos tavaszi hetekben, hónapokban. A vírus sajnos 2021-ben is velünk maradt, kicsit máshogy, de velünk maradt, így  2021-ről is mint egy a koronavírus által dominált évről kell beszélnünk!

 us-map-states-2018.jpg

S hogy mit érzékelt ebből a világ legjelentősebb zeneipara, a tengerentúli? Leginkább semmit! A 2021-első félévére vonatkozó adatok alapján az előző év hasonló időszakához képest  27%-al növekedtek a zeneipari bevételek az Egyesült Államokban!

usa_2020-2021_revenues.jpg

A növekedést nem meglepő módon a streaming zenei szolgáltatások  és a kapcsolód zenei szolgáltatások dominálták, melyek a teljes zeneipari bevételek, közel 6 milliárd dollárt, azaz a teljes tengerentúli zeneipari bevételek 85%-át adták 2021-ben!Ezen belül is a prémium streaming zenei szolgáltatásokból származó bevételek 4.6 milliárd dollárt tettek ki, ami a teljes zeneipari bevételek közel két harmada volt!

2021 fura év volt ugyanakkor, elég ha azt mondjuk, hogy nem a streaming zenei szegmens volt a legjobban növekvő szegmense az amerikai zeneiparnak! A prémium audio  streaming szegmens ( ahová az Apple Music  tartozik például)  növekedését is meghaladó mértékben tudtak növekedni a hirdetés alapú szolgáltatások ( mint a Youtube zenei videók, vagy a Spotify inygenesen hallgatható része) brutális 54%-os növekedést tudtak felmutatni!

usa_trends_2021h1.jpg

A győztes - a növekedésben-  ugyanakkor nem a streaming audio valamelyik ( ingyenes vagy fizetős) formája lett, hanem  a fizikai formátumok közül került ki! A CD eladásokból származó bevételek 44, míg a Vinyl eladások 94%-al növekedtek az előző év hasonló időszakához képest! Az adat persze cseppet becsapós és alapvetően nincsen arról szó, hogy ismét elkezdtek volna az amerikaiak CD-ket vásárolni, sokkal inkább arról, hogy az előző évi bázis, a koronavírus első hulláma miatt mérhetetlenül alacsony volt. Ha 2019-hez viszonyítunk, akkor hirtelen feltárul az igazság: a CD eladások 19%-al a 2019-es hasonló időszakának értékei alattiak voltak még mindig…Ha már fizikai eladások: napjainkban a fizikai eladások már sokkal inkább a Vinyl eladások dominálják, az összes fizikai eladás nagyjából kétharmada ma már ez a formátum.

usa_music_revenues_2016_2021.jpg

Ugyan a második fél éves adatok még nem érkeztek meg, nem lettek publikálva az RIAA, az Egyesült Államok lemezipari szövetsége által, de az elmúlt évek első valamint második féléves adatainak arányát használva, valamint tudva azt, hogy a karácsony mindig is a legerősebb időszaka volt a zeneiparnak ( is) Így 2021 második félévében valahol 7,8-8,1 milliárd dollár között lehetett., azaz éves szinten 15 milliárd dollár körül lehet majd a teljes tengerentúli zeneipari bevétel, amely közel fél milliárd dollárral haladhatja meg a még az előző ezredből származó, 1999-es rekordot!

usa_music_shares_2021h1.jpgAzaz minden jel és adat szerint, a világ legnagyobb zenei piaca visszanyerte azokat a veszteségeket, melyeket a Napster, majd  az internet maga okozott a 2000-es évek elején. A megoldás -most már nyugodtan kijelenthető- az előfizetés alapú zenehallgatás.

A tengerentúlon tehát nyugodtan kijelenthető, hogy végbemenet a zeneipar átalakulása, a bevételeket  a digitális, azon belül is az audio streaming szolgáltatások bevételei dominálják.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy a streaming bevételek, egyre közelgő lassulása drámai mértkén jelentkezhet majd a világ legjelentősebb piacának bevételeiben is.    A tét és a teher tehát nagyobb a Spotify-on és társain, mint azt esetleg hinnénk…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3516690276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása