Free Music!

A Winamp 2023-ban ismét meghatározó zeneipari szereplő lenne

2023. január 15. - Pléh Dániel

Lassan 5 éve lesz annak, hogy a 90-es évek végének, 2000-es évek elejének meghatározó digitális zeneipari szereplője, a Winamp bejelentette visszatérését. Magát a  Winamp nevet nem nagyon kell senkinek bemutatni, a 2000-es évek elejének, közepének, azaz az MP3 korszaknak az ikonikus és kihagyhatatlan szereplője volt, ugyanúgy, mint a mai vezető streaming szolgáltatások. 2000-es évek második felében aztán  az iTunes illetve a mobiltelefonok előretörésével fokozatosan háttérbe szorult, melyből többször próbált kitörni, sajnos alapvetően sikertelenül.

winamp-11.jpeg

Ebből szeretne kitörni a cég, immáron egy olyan piaci környezetben, ahol  a digitális zenefogyasztás immáron abszolút mainstreamnek számít, és ahol olyan technológia és média behemótok vannak jelen a piacon, mint az Apple, az Alphabet vagy éppen az Amazon.  

Az (új) Winamp koncepciója egy teljesen új megközelítésű Winamp képét vázolta fel. Egy olyan termékét, melynek bevallott célja az lenne, hogy megteremtse a kapcsolatot a legfontosabb streaming szolgáltatások között. Legyen szó desktopról vagy mobiltelefonról.

A projekt első hallásra is komplex ,így az, hogy a megvalósítás éveket vett, vesz igénybe, valahol nem meglepő. A jelek és információ morzsák  szerint azonban 2023 a Winamp éve lehet. Ugyanis 2022 nyarán,  a Belgiumban tartott Wallifornia Music & Innovation Summit-ot .a Winamp vezetője, Alexandre Saboundjian fontos részleteket árult a tervezett szolgáltatásról, majd nem sokkal később, immáron a tesztelők toborzása is megkezdődött.

Nézzük tehát akkor, mit is tudunk jelenleg az új Winampről:

Lejátszó

A 90-es években a Winamp nem volt más és több, mint egy a számítgépünön megtalálható, bármilyen forrásból származó (…)  zene tartalmak illetve internetes streamek lejétszására képes asztali szoftver. 2022-ben 2023-ban   mindez már vajmi kevés lenne nem csak, hogy a sikerhez, hanem ahhoz is, hogy bárki felkapja a fejét a hajdan volt megbrand neve hallatán.

winamp_player_2023.jpg

Az új winamp projekt egyik kulcs célja pontosan az, hogy egy a 21.századi zenei tartalomfogyasztási trendeknek megfelelő, azokat kiszolgáló lejátszó létrehozása. Azaz, egy olyan lejátszó, amely a különböző forrásokból- legyen az audio streaming szolgáltató, podcast, online rádió -  származó tartalmakat egy helyre összegyűjti és elérhetővé teszi.

Mindezen felül a lejátszó- ami sokkal inkább lesz már egy multiplatform player mint egy asztali kliens-  rendelkezik majd szinte az összes olyan elemmel-  equilazer, beépített rádiók- amikkel a winamp anno is rendelkezett. 

A modell nyilván csak úgy és csak akkor tud majd működni, hogyha az audio streaming szolgáltatók is partnerek lesznek mindebben. A feladat még akkor sem ígérkezik könnyűnek, ha tudjuk, hogy a Winamp és a legjelentősebb zenei kiadó, a Universal Music között  van kapcsolat….

Nem véletlen, hogy Alexandre Saboundjian Winamp CEO lépésről lépésre ígéri az újabb és újabb partnerek hozzáadását  majd a szolgáltatáshoz.    

Zeneszerzőknek

Nagyon nagy újdonsága lesz az új winampnek, az, hogy immáron nem csak egy az egyedi felhasználók számára nyújt majd megoldást, hanem az előadók számára is.

Az ígeretek szerint  az új Winamp  segít majd a előadóknak abban, hogy a disztribúciós bevételi forrásaikat együtt, egy helyen kezeljék, illetve a Winamp minden jel szerint meglépi azt, amit eddig még egyetlen streaming szolgáltató sem mert/tudott: előadó alapú előfizetéseket is kínál majd.

A Winamp modelljében az előadóknak maximális szabadsága lesz abban, hogy meghatározzák, mely tartalmaik lesznek szabadon és melyek csak előfizetéssel elérhetőek. Ara is lehetőségük lesz, hogy egy vagy több előfizetéses modellt hozzanak létre. A bevételek túlnyomó hányada pedig  az előadóknál marad majd ( szemben a mainstream streaming audio szolgáltatásokkal) A Winamp által kínált 85% ugyanakkor nem számít kiemelkedőnek, sőt a Patreon érdemben kedvezőbb feltételek mellett 5, 8 vagy 12%-ot tesz el.

winamp_artist_functions.jpg

Ha minden igaz és minden a terv szerint halad, akkor 2023-ban végre valóban megláthatjuk majd, hogy mit is gondol a Winamp a zenefogyasztásról a 20 évvel később, mint ahogy siker és kihagyhatatlan szereplő volt.  Mind az aggregátori szerep, mind az előadók számára nyújtandó újfajta, független disztribúciós megoldásnak lehet piaca, kérdés, hogy egyszerre, egy időben is megvalósíthatóak lesznek-e úgy, hogy mindkét területen komoly piaci szereplő legyen a Winamp, ismét.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9717901721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása