Free Music!

Megvolna az Apple felvásárlási célpontja?

2010. november 10. - Pléh Dániel

 Az Apple virtuális pénztárcájában lapuló 50 milliárd amerikai dollár sorsa/célja régóta központi és visszatérő téma a technológiai újságírók körében. A célpontok között nem egy és nem két komoly cég- MySpace, Adobe, sőt egyesek szerint a Facebook is- szerepel, szerepelt.

 
Egyes információk szerint ugyanakkor az összeg egy – bár jelentékenyebb- része könnyen elképzelhető, hogy blogunk szinte állandó szereplőjének, a Spotify-nak az akvizíciójára fordítódik majd.
 
 
A hír mindenképpen meglepő, márha igaz persze…Meglepő, mert az Apple és közösségi zenei szolgáltatási tervei az elmúlt fél év legfontosabb vitatémáját jelentették. Meglepő azért is, mert a Cupertino-i cég az év elején vásárolta meg a hajdan szebb időket is látott streaming szolgáltatást, a Lala-t . Nem titkoltan azzal a céllal, hogy a cég fejlesztői tudását saját projektjein hasznosítsa.
 
Arról, hogy mik ezek a projektek, s mi lehet benne a lala fejlesztőinek a szerepe, korábban már részletesen írtunk, de az kristálytiszta, hogy nem csupán és elsősorban zenei projektekről van szó.
 
A cég környezetéből szármaszó információk szerint a cloud alapú zenei szolgáltatás nem elsősorban fejlesztési, sokkal inkább a kiadókkal való tárgyalások lassú haladása miatt nem jelent meg már idén ősszel az Apple szolgáltatási palettájában.
 
Mindezeket összerakva sem tűnik ugyanakkor logikus lépésnek a Spotify felvásárlása! Elsősorban pontosan azért nem, amiért, mint a közelmúltban napvilágra került a Google sem vásárolta fel anno, az Apple-Lala tranzakcióra egyfajta válaszul, hanem kezdett inkább saját maga bele, gigantikus zenei projektjébe.  
 
A fő problémát ugyanis maguk a kiadói szerződések jelentik. A Spotify- és a legtöbb digitális zenei forgalmazó- kiadókkal kötött szerződéseiben ugyanis ki van kötve, hogy azok a cég felvásárlásával érvényüket vesztik. A Spotify-ban pedig az amerikai zenei piaci szereplők számára jelenleg talán ez a legvonzóbb. A svéd cég ugyanis a nagy amerikai szolgáltatókkal ellentétben alapvetően ésszerű kiadói megállapodásokkal rendelkezik, melyek Európában lehetővé is teszik a nyereséges működését. S ezek azok a megállapodások, melyekre még egy akkora cég, mint az Apple vagy a  Google is csak irigykedve tekinthet…
 
Lehet-e más oka a felvásárlásról szóló pletykáknak?  Nem valószínű. Az egyetlen ok a svéd cégtől való olyan szintű félelem lehetne, mely inkább az amerikai piacra lépés előtt, a cég felvásárlást tűzné ki célul. Két olyan cég esetében azonban, melyek egyaránt legyőzték már a Microsoftot, és rendszeresen újabb és újabb piacokra törnek be és formálják azt át, nem valószínű, hogy ez lenne a helyes válasz...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr852437173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása