Free Music!

Elkezdődött a streaming piac racionalizációja

2012. március 13. - Pléh Dániel

 

Utoljára két, két és fél évvel ezelőtt kényszerültünk ilyen témájú írásra. Úgy tűnik a történelem, a gazdasági ciklikusság, no meg a piacok viselkedése ismétli önmagát, így 2012 első negyedévének végén ismételten a streaming piacon elindult racionalizálódásról kell írnunk.
 
A Deezer számára a sokat emlegetett terjeszkedéshez és a világméretű terjeszkedéshez új befektetőkre van szüksége, a MOG bevallva/bevallatlanul eladósorban van, a Napster immáron magunk sem tudjuk hanyadszorra cserélt gazdát és jelenleg a Rhapsody-t „erősíti”.
 
A 3-4 évvel ezelőtt elindult streaming piaci élénkülés, majd leáldozás, a sok kisebb szereplő tönkremenetele vagy éppen felvásárlása nagyobb cégek által úgy tűnik megismétlődik, csak most már a valóban életképes üzleti modellel rendelkező évek óta üzemelő cégek vannak/lesznek soron.
 
Ez a fajta második körös piaci racionalizálódás eredményezheti, eredményezheti azt, 6-12 hónapon belül, hogy a zenei piacon az igazán hatalmas médiacégeken- Apple, Amazon, Google, Microsoft valamint a nagyon megerősödött Spotify-on, és Pandora-n kívül reális eséllyel nem lehet majd jelen szereplő.
 
 
2012 végére, 2013 elejére tehát a digitális zenei piacon szinte csak nagyon komoly háttérrel rendelkező, több éve a piacon jelen levő, rendezett pénzügyi háttérrel és üzleti modellel rendelkező médiacég lesz majd jelen. Ezen cégek számára a zenei tartalomterjesztés nem csupán valami stratégiallag fontos, de bevételi szempontból kevéssé lényeges terület lesz. Eljutott odáig a digitális zene piac illetve az eszközök, hogy a zene, a zenei szolgáltatások egyrészt integráns részét képezik majd ezen cégek felhő alapú és a mobilitást kihasználó ajánlatainak. A zenei szolgáltatások a várhatóan intenzív verseny fontos részét képezik majd. A hatalmas marketinggépezetek a zenével próbálják majd eladni a szolgáltatások egyéb komponsenseit is.
 
Ha valamikor eljön az ideje annak, hogy a digitális zenei megoldások teret nyerjenek, életképes üzleti modellek alakuljanak ki és a digitális zene önmagában is megálló termék legyen, az 2013 lesz. Vagy soha…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr784227233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása