Free Music!

Az Apple-nek köszönhetően újra szeretik a befektetők a Pandora-t

2013. szeptember 13. - Pléh Dániel

Az Apple kedden bejelentette legújabb zenei szolgáltatását, melynek segítségével  az egyre csökkenő egyedi letöltésekből származó bevételeit szeretné ismét növekedési pályára állítani. Sokan, sokféle véleménynek adtak hangot arról, hogy alapvetően mely a tengerentúli piacon már jelen levő szolgáltatások félhetnek leginkább az Apple lépésétől. Az egyik sokszor elhangzó név az oaklendi székhelyű Pandora volt.

Az a Pandora, amely befektetői eleve árgús szemekkel méregetik a cég tőzsdei jelentéseit és az a Pandora, amely nem sokkal ezelőtt tette közzé a július 31-el zárul negyedév fontosabb adatait.  

Amely  pénzügyi adatokat  eleve a megszokottnál is nagyobb figyelem övezete a tavasszal bevezetett, mobil hallgatottsági korlát  a hallgatottságban egyértelműen kifejtette hatását, így mindenki azt várta, hogy a pénzügyi adatokban, a tartalomköltségek csökkentése révén is jelentkezzen a várt, pozitív hatás.

pandora_stock_201308.jpg

Ha röviden akartjuk jellemezni a negyedéves pénzügyi adatokat, azt kell mondjuk, az  a befektetők által kritizált, alaptrend nem változott. A Pandora növekedése minden szinten folytatódott, miközben továbbra is megmaradt a veszteséges üzemmód.  

Az amerikai pénzügyi szabványok (GAAP) alapján a második negyedévben az online rádió bevételei elérték a 157 millió dollárt ( ebben a közel 5 millió dollár előfizetésből származó bevétel nem számít bele) ami 55%-os emelkedést jelent az előző év hasonló időszakában mért 89 millió dollárhoz képest. Az emelkedésből leginkább a mobil szegmens vette ki a részét. A mobilbevételek ugyanis 92%-al növekedtek az előző év hasonló időszakához képest és most már az összes bevétel 73%-a származik ebből a szegmensből!

A meredeken emelkedő bevételek ugyanakkor továbbra is veszteséges működéssel párosulnak! A nettó működési veszteség 40%-al feletti mértékben nőttek, 5.3-ről közel 8 millió dollárra.

Az első bekezdésben tett kérdésünkre a válasz, mindezek ellenére az, hogy igen, a bevezetett intézkedések kifejtették a tőlük várt pozitív hatást. A tartalomköltségek ugyanis  közel 14%-al csökkentek az előző év hasonló időszakában mérthez képest  és a bevételek 52%-át tették  „csupán” ki.

A negyedéves jelentéshez tartozó befektetői beszélgetés talán legfontosabb momentuma mégsem ez volt, hanem az, hogy a kaliforniai cég bejelentette, hogy a növekvő veszteség ellenére erőteljes befektetéseket fog végrehajtani mind az értékesítés, mind a termékfejlesztés területén piaci lehetőségek  kiaknázása érdekében.

Természetesen a részvényesek és a befektetők nem önmagában értékelik a Pandora teljesítményét, hanem a piaci eseményeket figyelembe véve. Pontosan ezért, ugyan a piac negatívan értékelte a cég pénzügyi jelentését és mutatóit , az Apple újonnan bejelentett készülékei és az a tény, hogy az iTunes Radio  nem lesz elérhető  nem Apple közeli platformokon ( így Andoridon és Windows Phone-on sem) pillanatok alatt az egekbe röpítették a cég részvényeinek árfolyamát.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr465480627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása