Free Music!

Lőtávolban a Beats Music indulása

2013. október 21. - Pléh Dániel

A Dr.Dre nevével fémjelzett, a Samsunghoz HTC-hez  köthető és talán leginkább a MOG felvásárlásával ismertté vált Beat Music zeneipari körökben az egyik misztikumnak számít. Misztikus, hiszen alig hallani róla valamit, miközben a MOG, az eladás előtti felhasználói számainak ismeretében a streaming szolgáltatások harmadik vonalát jelentő Songza-Rdio párossal egy szinten lenne emlegethető…

Hosszú-hosszú idő után  most először hallottunk hivatalosnak tekinthető indulási időpontot, akkor, amikor  Luke Wood alelnök kijelentette, hogy a szolgáltatás hónapokon belül elindulhat!

beats_logo_1.jpg

A Jimmy Iovine által vezetett projektről a legtöbb, ami eddig kiderült, az az, hogy szemben a Pandora által favorizált metaadat alapú, vagy a Spotify által alkalmazott mesterséges intelligencia alapú megoldáshoz képest a Beats Music egy tisztán kurátorok által összeállított, playlisteken alapuló szolgáltatást tervez.

beats-music-rules.jpg

Mindez tulajdonképpen azt (is) jelenti, hogy a technológia, jogi feltételek adottak, ami hiányzik és ami folyamatban van, az a playlistek százainak, ezreinek összeállítása, a hírességek, szakértők illetve az önkéntesek által. Utóbbiak számára komoly szabályokat alakított ki a cég, annak érdekében, hogy a kevesek által élvezhető, túlzottan szűk zenei területeket lefedő playlistek elkerülhetőek legyenek.

Mindez hatalmas irányváltás a MOG elképzeléseihez képest, így a Beats Music körül több, nagy kérdőjel is ágaskodik…Talán a legfontosabb, hogy ez  az alapjaiban statikus  tartalomkínálat hogy,milyen formában lesz képes vetekedni a Spotify, a Deezer vagy éppen a Pandora hatalmas és könnyen, különböző kritériumok alapján elérhető zenei adatbázisával szemben. Azt gondoljuk, a válasz inkább nem, mint igen! Mivel nyerhet akkor a Beats? Egyetlen egy dologgal: a nevével!  A Beats By Dr.Dre márka ugyanis egy prémium márka, Talán inkább  prémium  márka, mint az Apple, ez a prémium kategória pedig akár még elég is lehet ahhoz, hogy a prémium hand picked playlisteket, akár a szabványos piaci ára felett is elfogadtassák  rajongóikkal!

Mindez persze azt is jelenti, hogy arra jó eséllyel nem számíthatunk, hogy a  HTC és Dr. Dre közös gyermeke bármilyen formában veszélyezteti majd a Spotify-t vagy akár az Apple zenei szolgáltatását.  Egy kisebb szegmensben ugyanakkor komoly, meghatározó szerepre tehet majd szert. Hogy mindez mire lesz elég, az már egy egészen más kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr855561241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása