Free Music!

A hamarosan induló Amazon streaming szolgáltatás alapjaiban forgathatja fel a piacot

2014. április 22. - Pléh Dániel

Az Amazon esetleges streaming piaci belépéséről lassan egy éve szólnak hol intenzívebben, hol kevésbé intenzíven a pletykák. Legutóbb, a cég saját set-top box bejelentése kapcsán merült fel, hogy vele egy időben saját streaming zenei szolgáltatást is bejelent a cég.

A Seattle-i szákhelyű cég a Fire TV névre keresztelt set-top box-ot bejelentette, streaming zenei szolgáltatást azonban nem. Mindez ugyanakkor nem kell, hogy azt jelentse, hogy a zenei szolgáltatás el lenen feledve, inkább időbeli késlekedésre utal.

amazon-prime1.jpg

A legfrissebb, a Digital Music New által megszellőztetett információk alapján a szolgáltatás indulása valóban   nem lehet már messze. Az újság birtokába ugyanis egy a kiadók által május 1-ig aláírandó tervezet került. A tervezet több, meg nem nevezett Amazon zenei szolgáltatásra utal.

Az egyik ezek közül egyértelműen az Amazon Prime nevű, prémium szolgáltatása, melynek előfizetői számára a szerződés alapján is ingyenes lesz a streaming szolgáltatás igénybevétele. A szerződés ugyancsak említ egy más tartalmakat ( könyveket, videókat) is kínáló csomagolt médiaszolgáltatást, melynek része lesz a zenei szolgáltatás is.

A szerződés alapján kiszivárgott információk alapján a szolgáltatás koncepciója nagyon közel állhat ahhoz, amely már korábban is kiszivárgott. Azaz nagyon úgy tűnik, az Amazon valóban kibővíti majd Prime csomagját az ingyenes zenei tartalmakhoz való hozzáféréshez, de mindemellett a jelek szerint a Fire Tv-n is megjelenik majd a streaming szolgáltatás.

Az időzítés és az indulás persze már más lapra tartozik, de az alapján, hogy a Fire TV-ben a cég nem tette elérhetővé jelenlegi zenei szolgáltatását, az Amazon MP3-at, az indulás nem lehet messze. Feltételezhetően, mint sok korábbi esetben is, most is a kiadókkal való tárgyalások azok, amelyek az indulást leginkább befolyásolják. A Digital Music News értesülése szerint a nagy major kiadókkal végül, minden előzetes probléma és elfogadhatatlannak tűnő ajánlat ellenére megállapodott vagy megállapodás közeli állapot jutott az Amazon, a kisebb. Független kiadók számára ugyanakkor ultimátumot adott a feltételek elfogadására.

Az elektronikus kereskedelmi óriás egyre valószínűbb belépése a streaming piacra drasztikusan alakíthatja át, az amúgy is folyamatosan mozgásban levő piacot, a jelenlegi szereplőket komoly kihívás elé állítva. A,mennyiben ugyanis az Amazon valóban a Prime előfizetők részére ingyenesen elérhetővé teszi a streaming szolgáltatást, akkor minden valószínűség szerint egy csapásra a vezető streaming szolgáltatóvá válik, hiszen nem hivatalos adatok szerint a Prime-ot mintegy 20 millióan használják a tengerentúlon.

A többi streaming szolgáltató számára az igaz csapást ugyanakkor nem is ez jelent, jelentheti majd, hiszen ilyen jellegű bundle dealek már most is jelen vannak a piacon. Az igazi problémát az jelenti majd, hogy a jelenlegi 79 dolláros éves díjat még jelentősen felemelve is, egy a streaming szolgáltatásokkal maximum egy árban levő, ellenben azoknál lényegesen többet nyújtó szolgáltatást kap majd az előfizető. Az, az előfizető, aki ez esetben majd már nem csupán a zenekedvelők, hanem a film, sorozat vagy éppen könyvkedvelők közül is kikerülhet majd…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr425981418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása