Free Music!

12 év után újra nőtt a francia zenei piac!

2014. április 28. - Pléh Dániel

A világ zenei piacainak 2013-as évét bemutató sorozatunk harmadik alanya egy a skandináv piacoknál nagyobb és különböző szempontok miatt nagyon sok tekintetben speciális zenei piac, a francia. Az a francia piac, amely inden kormányzati igyekezet és a Deezer jelenléte ellenére is csökkent 2012-ben.

 

A világ zenei piacainak 2013-as évét bemutató sorozatunk korábbi részei

Tovább nőtt a norvég zenei piac a streamingnek köszönhetően

Nem hozott szégyent a Spotify-ra a svéd zenei piac

 

A francia zenei piac két ok miatt számított és számít az elemzők és szakemberek érdeklődésére. Egyrészt mivel Franciaország a Spotify mellett a streaming piacot meghatározó, Deezer hazája, másrészt pedig a francia piac az, ahol a helyi kormányzat a legerőteljesebben vette és veszi fel a küzdelmet az illegális letöltésekkel szemben. A francia piac mindemellett azért is lehet érdekes, hiszen szemben a skandináv piacokkal, itt továbbra is a fizikai adathordozók adják a zeneipari bevételek túlnyomó részét.

Mindez a 2013-as év befejeztével sem változott és mindez több okra is visszavezethető. Az egyik feltétlenül említésre okot adó tényező, hogy a legtöbb nagyobb zenei piaccal ellentétben 2013-ban a gall piacokon a fizikai eladásokból származó bevételek növekedtek! Ezzel párhuzamosan a digitális bevételek is növekedtek, azonban csak éppen hogy, 0,6%-al.

francia_2013.jpg

Ha magát a digitális szegmenst vizsgáljuk, ott az egyeid letöltések- melyek a vizsgált platformok közül egyedüliként csökkentek tavaly- továbbra is a bevételek felét teszik ki, míg a streaming a növekedés ellenére is csupán 43%-át.

Annak kösznhetően, hogy a fizikai eladások növekedtek, a digitális szegmens stagnált vagy kicsit talán még növekedett is, a francia zeneipar egy több, mint 10 éves rossz szériát megtörve 2013-ban végre növekedni tudott, méghogyha csak kis mértékben (2.3%) is!

A francia zeneipari bevétele növekedése pedig lényeges hír, hiszen a világ ötödik legnagyobb zenei piacéról beszélünk! Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a piaci adatok egyben a növekedés törékenységét is mutatják. A streaming szolgáltatások mindössze 4%-os növekedése pedig azt jelzi, a francia piac egyelőre, Deezer ide, Deezer oda még nem egy a streaming szolgáltatások átla hajtott növekedés.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr765808458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása