Free Music!

Folytatódik a streaming menetelése Amerikában

2014. július 15. - Pléh Dániel

2013-ban hatalmas, a zeneipart és a digitális zenei szolgáltatásokat alapjaiban felforgató és meghatározó változások indulta el az amerikai zenei piacokon. Az elmúlt 10 évben az iTunes és az egyedi letöltések által dominált amerikai piac, az egyre erősödő streaming szolgáltatásokra nem várt módon reagált: az egyedi letölő szolgáltatások kezdtek el meredeken csökkenni, ezzel magukkal rántva a digitális zenei bevételeket is.

A 2013-as adatok alapján a legfontosabb kérdés az volt, hogy sikerül-e a zeneipari szereplőknek újabb, eddig  zenére nem költő zenekedvelőket bevonni a szolgáltatások használatába annak érdekében, hogy ne csökkenjenek tovább a digitális zeneipari bevételek.

us_music.png

A Nielsen napokban megjelent 2014-első féléves tengerentúli adatait áttekintve azt mondhatjuk, ez egyelőre nem sikerült .De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük mit mutatnak a számok!

A digitális albumeladások 12, a dal eladások pedig 13%-al csökkentek a már eleve csökkenést mutató 2013 hasonló időszakához képest. Az album és dal eladásokkal szemben növekedni tudtak az online videómegtekintések és természetesen a streaming audio is. Előbbi 35, utóbbi pedig 42%-al nőtt.A jelek szerint tehát a trend folytatódik, az gyedi letöltések csökkenek, a streaming- legyen az audio vagy video- pedig brutális ütemben növekszik.

usa_2014h1_nielsen.jpg

A változás tehát megállíthatatlannak tűnik. A Nielsen adatiból ellenben nem létszik, hogy mindez a bevételek tekintetében mit jelent, de élünk a gyanúval, hogy a jelentősen nagyobb volumenű egyedi letöltési piac 10% feletti csökkenése egyben azt is jelenti, hogy a digitális zenei bevételek is csökkenhetnek 2014-ben is, ami a továbbra is csökkenő- az első félévben meredeken közel 20%-al- CD eladások mellett a teljes tengerentúli zeneipari bevételek csökkenését jelzi előre.

A tengerentúli zeneipari szereplőknek tehát egy újabb változás elfogadására, elviselésére kell felkészülniük. Az előző a hagyományos hanghordozók a digitális szolgáltatásokra való átállás a kiadói oldalon fájdalmas, perekkel gazdagított és valljuk meg, kevéssé sikeres volt.

Ahhoz, hogy ez ne ismétlődjön meg, a kiadóknak már most el kell kezdeniük nagyon szorosan együtt dolgozni a szolgáltatókkal az átállás érdekében. A szolgáltatók, mér megkezdték a felkészülést. Ennek volt része az Apple- Beats akvizíció,a Spotify tőkeemelése és a tőzsdére való felkészülése, az Amazon fapados streaming szolgáltatása, és a Google- Songza akvizíció is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr425991417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása