Free Music!

A Yahoo is elkezdi a zeneipari bevásárlást?

2014. szeptember 24. - Pléh Dániel

A 2014-es év (végre?) meghozta azt a pezsgést amire, steaming piacon, amire már 2013-ban számítottunk.  A virtuális pókerparty a Spotify-Echonest tranzankcióval kezdődött , majd a lényegesen nagyobb volumenű Apple-Beats Music tranzakcióval folytatódott és végül a Google- Songza akvizícióval fejeződött be, átmenetileg., hogy aztán folytatódjon az Apple újabb vásárlásával…

A folyamat ugyanakkor jó eséllyel messze nem ért még el a végéhez . A Google számára a Songza egy fontos, de messze nem tökéletes megoldást jelent, a Twitter- Soundcloud kapcsolat sem tekinthető még véglegesen lezártnak, a Pandora sorsa pedig, a folyamatosan emelkedő bevételek ellenére is finoman szólva is kérdéses…

Yahoo_Logo_Purple.png

Korábban a Google merült fel, mint potenciális vásárló, a friss hírek azonban egy teljesen más, anno a zenei tartalmak terén is roppant aktív, az elmúlt években azonban azokból szinte teljesen kivonult vásárló-jelöltről szólnak.

A Yahoo- mert a pletykák most leginkább róla szólnak, mint esetleges vásárló- számára a Pandora alapvetően egy lenne a sorozatos akvizíciók sorában, ebből a szempontból és azt tekintve, hogy Marissa Mayer milyen bátran vásárol, az akvizíció nem is hangzik esélytelennek.

A Yahoo- hol ködösebb, hol egyértelműbb- stratégiáját tekintve ugyanakkor a Pandora akvizíció nem igazán illik bele a képbe, igaz ez még akkor is, ha tény, a Pandora óriási lökést adhatna a Yahoo mobil megjelenéseinek. Ugyanakkor, a Yahoo, a közelmúltban elsősorban azon munkálkodott, hogy minél több, minél jobb, minél olvasottabb tartalmat előállító elemekkel bővítse portfólióját, a Pandora pedig nem tartalom előállító oldal.

A Pandora, mint tőzsdei cég számára a felvásárlás folyamatos lehetőség, amivel együtt kell élniük. A posztunk elején említett, év elején elindult akvizíciós hullám, érinthet minden komolyabb digitális zenei piac szereplőt. A piacra igyekvő vagy helyzetüket javítani kívánó óriási médiacégek számára az 4-5 millárd dollár, amennyi a Pandora tőzsdei kapitalizációja, nem húsba vágó összeg.

Az tehát, hogy a Yahoo vegye meg a Pandora-t nem tűnik valószínűnek ( bár sosem lehet tudni) de ez nem jelenti azt, hogy a kaliforniai, piacvezető on-demand rádió nem kerül akár az Amazon, akár a Google vagy esetleg a Microsoft célkeresztjébe…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr56603759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása