Free Music!

Újabb kisérlet a földi rádiózás élvezhetővé tételére

2015. május 25. - Pléh Dániel

A zeneipar egyik legfontosabb marketing eszköze az internet előtti időkben a rádió volt. Ez most is igaz, de messze nem olyan mértékben, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt. A zenehallgatás továbbra is a legfontosabb szabadidő tevékenységek között van, azonban a statikus eszközökről egyre inkább a mobil eszközök felé tolódik. Az internet, mint technológia, mint platform ugyanis ma már messze nem csupán a számítógépes szórakozást segíti elő.

radio.jpg

A technológia fejlődése és a hagyományos rádióadók tétlenkedése ugyanakkor az eredményezte, hogy a platform lehetőségeit maximálisan kihasználó, on-demand szolgáltatások használata és népszerűsége meredeken emelkedett az elmúlt években, elsősorban az Egyesült Államokban.

A Podcast jellegű tartalmak egyre növekvő népszerűsége, megjelenése a streaming szolgáltatások kínálatában már magában is egyfajta konkurenciát jelent a hagyományos rádiók számára, akik azonban még mind a mai napig nem veszik komolyan a kihívást.

Amit a földi sugárzású rádióadók nem tesznek meg, azt ellenben meg próbálja megoldani több startup is,köztük a Swiperadio.A mobile first- azaz csak mobilon elérhető- szolgáltatás működése végtelenül egyszerű . Miután letöltöttük, tartózkodási helyünk alapján felsorolj az összes elérhető helyi rádióadó. a listából rögtön elindíthatóak az egyes adók, vagy szépen végig mehetünk az egyes adókon, mintha Tindereznénk, vagy akár kereshetünk is az elérhető adók között. A kedvencnek jelölt állomások aztán külön színt kapnak, hogy így könnyebben azonosíthatóak legyenek a következő bejelentkezésekkor.

Üzleti modelljét tekintve,alapvetően a hirdetésekben bízik a Swiperadio, de a hirdetéseket mellőzni vagy több személyre szabhatósági lehetőséget használni kívánó felhasználók számára 3 dolláros áron prémium funkciók is elérhetőek.

swiperadio-screen-shot.png

A testreszabási lehetőségek mellett ugyanakkor a Swiperadio sok, fontos funkciót- például előadókhoz kapcsolódó információikat, koncerthíreket, vagy éppen ismerőseink aktivitásait - nem tartalmaz.

Mindemellett a rádiók listázása és keresése sem teljesen zökkenőmentes, a rádiók alapvetően nevük alapján listázódnak, (ami sokszor félrevezető lehet) nem lehet rájuk stílusok alapján szűrni , és az AM valamint FM adók nincsenek külön választva. ( ami amúgy egy mobil alkalmazásban érthető is). Hatalmas előnye ugyanakkor a szolgáltatásnak, hogy semmilyen regisztrációt nem igényel, Facebook, vagy Twitter accounttal használható.

Jelen pillanatban azt nehéz lenne megjósolni, hogy a Swiperadio mennyire lesz képes a felszínen maradni, az ugyanakkor bizonyos, hogy a mintegy 50 ezer különböző rádióadó, amelyek a Swiperdaio adatbázisában szerepelnek komoly lehetőséget rejtenek magukban. Ugyanis akármennyire is nem szeretnék a földi sugárzású rádiók, egyre inkább digitális és interaktív módon fogjuk hallgatni a rádiókat..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr867043265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása