Free Music!

A Spotify is belép a zenés üzenetküldő háborúba

2016. február 17. - Pléh Dániel

2015 egyik legforróbb digitális zenei témája ( Az Apple és a Youtube piacra lépésén felül) a zeneipar közép de akár már rövid távon is alapjaiban   befolyásoló terület, az üzenetküldés. Maga a zenei messaging, mint szolgáltatás lényege roppant egyszerű: chatelés közben teszik lehetővé, hogy a chat partnerek zenei tartalmakat cseréljenek egymás között. Maguk a zeneszámok természetesen nem teljes hosszúságú zeneszámok, hanem csak részletek, amelyek vagy csatolmányként vagy külön üzenetként küldhetőek el.m A piacon már most is több ígéretes szereplő van jelen, közülük is talán leginkább a Snapchat illetve a Flipagram az, amelyeket érdemes kiemelni.

soundwave-android.jpg

Nyilvánvaló, hogy előbb vagy utóbb a streaming szolgáltatások is eljutnak majd életciklusuk csúcsára onnan pedig majd lefelé vezet az út és más szolgáltatások vehetik majd át a helyüket, mint például az üzenetküldésbe integrált zene hallgatás és megismerés.

Innen nézve tehát meglepőnek és váratlannak abszolút nem mondható, hogy a streaming piac jelenlegi vezetője , a svéd Spotify minden jel szerint maga is az üzenetküldési piacra való belépést tervezi.

Ennek érdekében két akvizíciót is végrehajtott a közelmúltban Daniel Ek cége. A Cord Project and Soundwave megvásárlásával egyszerre két területen is próbál erősíteni a Spotify.

Soundwave

A két cég közül a Soundwave az idősebb, ( és ha őszinték akarunk lenni, akkor az ismertebb is) hiszen 2012-ben Dublinban alapították. A Soundwave nem tesz mást, minthogy az alkalmazást letöltők esetében nyomonköveti, mit hallgattak és ezt földrajzi hely alapján megjeleníti. Ezek alapján különböző csoportok állnak össze, amelyekhez aztán bárki csatlakozhat és láthatja, ki, mit hallgat.

soundwave_bangkok_startup_01.jpg

2014-től ezt az alapfunkcionalitást bővítette ki a dublini cég azzal, hogy a csoportokon belül a tagok üzenhettek is, egymásnak, csetelhettek is egymással. A különböző csoportok természetesen ideális alapot jelentenek teljesen új zenék megismerésére, a chat funkció segítségével pedig szubjektív véleményeket is olvashatunk.

 

Cord Project

A Cord projecetet 2014-ben New Yorkban alapította meg két ex-Google dolgozó, Jeff Baxter és Thomas Gayno. A Cord lényegében egy chat alkalmazás, amellyel azonban a hagyományosnak mondható szöveges illetve az egyre népszerűbb képi üzenetek helyett audio üzeneteket küldhetünk, egy vagy akár több embernek is. Az üzenetet pedig különböző effektek segítségével tehetjük egyedivé.

 

A Cord project illetve a Soundwave tehát valóban az üzenetküldés és a zenei tartalmak integrációja felé vezető nagy-nagy Spotify lépésnek mondható. A cél egyértelmű: A Spotify-t igazi zenei és közösségi platformá fejleszteni. Ez az elképzelés újnak nem mondható, a svéd cég évekkel ezelőtt az alkalmazások révén valami nagyon hasonlót szeretett volna elérni. Egy odlgot ugyanakkor nem szabad elfejteniük: ezen a harctéren, még az Apple-nél és a Youtube-nál is komolyabb ellenfelek ( mint a Facebook, a Whatsapp vagy éppen a Snapchat) várnak a svéd cégre…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr298318552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása