Free Music!

Hamarosan megszűnhet az iTunes zeneáruház

2016. május 10. - Pléh Dániel

 Legutóbb február végén írtunk az  Apple Music felhasználószámának alakulásáról.  Akkor a 2015 év végi adatok alapján azt írtuk, hogy az Apple Music havi 1 millió felhasználóval növekszik, hiszen az Apple streaming szolgáltatás tavaly évé végén érte el a bűvösnek mondható 10 milliós felhasználós határt, hogy aztán február elején már a 11 millió felhasználóról számoljanak be.

apple-music-14_1.jpg

Ez alapján a trend alapján áprilisban 13 millió Apple Music felhasználó volt várható, ami Tim Cook közelmúltbeli bejelentése alapján teljesült is. Mindez azt jelenti, jelentheti, hogy az év végére 20 millió felhasználója lehet az Apple Music-nak.

Ami ellenben rossz hír az Apple számára, hogy a trendeket nézve a Spotify is hasonló ütemben növekszik, azaz  hiába nő igen meredeken az Apple Music népszerűsége, hiába lett alig  10 hónap alatt megkérdőjelezhetetlenül a második legjelentősebb streaming zenei szolgáltatás, az első hely elérése egyelőre még messze van.

Az Apple amúgy roppant nagy csalódást okozó negyedéves pénzügyi jelentésben  ugyanakkor az Apple pénzügyi vezetője Luca Maestri érdekes kijelentéseket tett, a cég zenei bevételeit illetően, jelezve, hogy az Apple zenei bevételeinek csökkenése véget ért és ismét növekedésnek indultak.Mindez azt jelentheti, hogy az Apple Music bevételei immáron magasabbak lehetnek, mint az iTunes  a lá carte letöltéseinek csökkenése.  

Élet az iTunes után

Az Apple irányváltása az a lá carte letöltésekről a streaming felé  meglehetősen hirtelen jött. Pontosan olyan hirtelen, ahogyan maga a piac is változni kezdett. 2013-ban még az Apple magabiztosan uralta az egyedi letöltési piacokat  és ezzel tulajdonképpen a digitális zeneipart is. Ezt követően  pár hónappal már aztán már az Apple  digitális zenei gondjairól beszélhettünk, hogy aztán alig 1 évre rá, már az legyen a téma, merre lépjen tovább az Apple és alig 15 hónappal később már az Apple legnagyobb akvizíciójáról beszéljünk..

Azóta többszörösen is bebizonyosodott, hogy az Apple lépése indokolt volt, sőt talán már így is kicsit megkésett, hiszen 1, de lehet, hogy 2 évig csökkentek a zenei bevételei. Ahogyan Maestri is említette, a tavalyi év lehetett az az év, amikor az inflexiós pontot elérhette az Apple.

apple_streaming_2020.jpg

Az elkövetkezendő években az egyeid letöltési bevételek meredeken 25-30%-al csökkenek majd, ez alól az Apple ész iTunes sem lesz kivétel, mintahogyan a jelek szent a streaming szolgáltatások meredek növekedése alól sem.

Mindez azt eredményezheti, hogy 2019-2020-ban olyan mértékig kerülnek majd túlsúlyba az Apple streaming bevételei, összhangban a globális trendekkel hogy nem lesz többé értelme fenntartani az iTunes zeneáruházat.

Az Apple bevételeinek marginális, alig 10%-os része származik szolgáltatásokból, mint például az Apple pay, az  App store vagy éppen a zenei szolgáltatások.   A 6 milllárd dolláros szolgáltatási bevételből, mintegy 800 millió az, ami zenei szolgáltatásokból származott.   Ezen belül lehetett képes az Apple Music-ból származó előfizetési bevételek  növekedése  az a lá carte letöltések 10% körüli csökkenését.

Ahhoz ugyanakkor, hogy az Apple megelőzhesse egyértelműen arra lesz szüksége Tim Cook-éknak, hogy magától a Spotify-tól csábítsanak át előfizetőket több milliós nagyságrendben. Ami nem is biztos, hogy annyira egyértelműen könny lesz, mintahogyan azt 9 vagy 12 hónappal ezelőtt gondolták…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr888674388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása