Free Music!

Az Amazon a világ vezető zenei szolgáltatása?

2016. július 18. - Pléh Dániel

Amikor a streaming szolgáltatások sorrendjét próbáljuk összeállítani rendszeresen beleesünk abba a hibába, hogy alapvetően csak a nagy  nyugati piacokon operáló, klasszikus értelemben vett streaming szolgáltatásokat rangsoroljuk. A sorrendben persze így is drasztikus változások történtek a tavalyi év után. ( ahogyan az várható is volt)

amazon_primemusic.jpg

Még érdekesebb ugyanakkor, hogyha azt nézzük, hogy a zenei tartalmak fogyasztása ,milyen szolgáltatásokhoz köthető.  Pontosan ezt vizsgálta az amerikai Cowen piackutató cég,  ez év májusában, amikor is 2500 embert kérdeztek meg internest zenehallgatási szokásaikról.

A  fizetős zenei szolgáltatásokra kérdezve a listát a műholdas rádió adók vezetik, ami egyrészt  maximálisan érthető tudván, hogy még napjainkban is a rádió a legnépszerűbb zenemegismerési forrás.  Meglepő ugyanakkor, hogy a prémium verzió is ennyire népszerű.

usa_paidmusic_rank.jpg

Az igaz meglepetés ugyanakkor a lista második helyezettje , ugyanis az nem a Spotify, az  Apple Music  vagy éppen a Google valamelyik szolgáltatása, hanem az Amazon Prime Music, amelyet a megkérdezettek 16%-a használ. Messze lemaradva követi csupán a Spotify, amihez viszont felzárkózott az Apple Music, őt követi a Google Play Music és a Pandora, fizetős verziója.

Az Amazon sikeres nagyon határozottan igazolni látszik azt- a kiadók által vitatott feltevést- amely szerint a jelenlegi  havi 10 dolláros áron elérhető, hatalmas zenei adatbázishoz való hozzáférést kínáló üzleti modell egyszerre drága és kínál túl sokat, azaz a zenekedvelők számára kevesebb dal, sokkal olcsóbban többet ér.

No és persze a teljes piacra és üzleti modellre vonatkozó következmények mellett  se menjünk el az Amazon szerepe mellett sem. Jeff Bezos cége  fokozatosan, de egyre határozottabban halad  a vezető szórakoztatóipari szerep felé. Zeneáruháza már letaszította trónról az iTunes-t, az Prime Music a legnépszerűbb streaming szolgáltatás lehet a tengerentúlon és megindulhat  a nemzetközi terjeszkedés felé,  sőt a portflio akár egy hagyományos streaming szolgáltatással is bővülhet hamarosan, e-commerce óriás televíziós terveiről pedig  pont fent  írtunk bővebben.   Ez pedig akár honnan is nézzük, egy komplett szórakoztatóipari portfolió  lesz így, amit  már az olyan óriásoknak, mint az Apple is komolyan kell majd venniük…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr568876600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása