Free Music!

Már nem az az Apple-é a legnagyobb zeneáruház

2015. augusztus 15. - Pléh Dániel

Az Apple lényegében 10 éven át dominálta a világ zeneiparát az iTunes segítségével. A meredeken növekvő népszerűségű áruház előbb a legnagyobb amerikai, majd hamarosan a világ legnagyobb zeneáruházává vált, beleértve a hagyományos., fizikai adathordozókat árusító áruház(láncokat) is.

A dominancia valamikor 2013 végén kezdett el csökkenni, no nem egy versenytárs, hanem egy teljesen újfajta tartomfogyasztási forma, a streaming zenei szolgáltatások térnyerésével, amelyek előbb a legfejlettebb zenei piacokon, később világszerte az egyedi letöltő szolgáltatások rovására kezdtek növekedni.

amazon_prime_music.jpg

Ez a folyamat indikálta lényegében az iTunes radio majd pedig a Beats Music felvásárlását és persze ezáltal az Apple Music létrehozását is. A folyamat azonban nem állt meg, ennek leglátványosabb jele, hogy a európa legjelentősebb zenei piacán, az angol zenei piacokon már nem az iTunes a legnagyobb zeneáruház!

Előjelei persze ennek is voltak, hiszen az elmúlt mintegy 18 hónapban a szigetországi streaming piac rakétaüzemmódba kapcsolva növekedett. Miközben mind az egyedi letöltési, mind a fizikai adathordozók forgalma csökkent.

uk_musicservice_revenue_2010-15.jpg

Amint az a fenti ábrán látható is, az egyedo letöltések 2012-ig folyamatosan növekedtek, ekkor érték el a csúcsukat, 170 millió fontot megközelítő értékkel. Onnantól már folyamatosan csökkentek a belőlük származó bevételek, azonban igazán meredeken csak most kezdtek el csökkenni, párhuzamosan a roppant meredeken emelkedő streaming szolgáltatásokból származó bevételekkel.

uk_musicservice_share_2014-15.jpg

Enne következtében az Apple részesedése a teljes brit zeneipari bevételekből csökkent, miközben az Amazon, elsősorban Prime szolgáltatásának köszönhetően képes volt növelni részesedését.

Az Apple második helye alapvetően nincsen veszélyben, de ami talán még ennél is érdekesebb lehet, hogy az Apple Music indulása milyen hatással lesz majd az Apple bevételeire. A brit adatok ugyanakkor egyértelműen alátámasztják, hogy az Apple számára valóban elkerülhetetlen lépés volt a streaming szolgáltatások felé való elmozdulás, hiszen a nagyobb piacokon az egyedi letölésekből származó bevételek lényegében szabadesésben zuhannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr567633618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása