Free Music!

A Google lehet a Soundcloud megmentője

2017. január 10. - Pléh Dániel

2016 minden bizonnyal a Soundcloud életének legnehezebb éve volt. 2013 végén a Soundcloud egy álom megválósítását tűzte ki célul maga elé, annak ellenére, hogy már akkor is roppant sikeres zenei szolgáltatás volt. A Soundcloud eltökélt  volt abban, hogy streaming cég legyen belőle, olyan streaming cég, ahol egyszerre találhatóak meg az ismert, mainstream jellegű tartalmak és a sokkal kevésbé ismert, underground tartalmak egyaránt.  

soundcloud_stations.jpg

 Az  irányváltás utáni nehéz évek messze legnehezebbike volt a 2016-os.  Az év jól indult, hiszen Január elején aztán úgy tűnt, hogy a berlini székhelyű cég nagy lépést tesz, tehet mind a hagyományos streaming piacra való belépés, mind a pénzügyi stabilitás irányába., hogy aztán áprilisban már valóban arról beszélhessünk, hogy a Soundcloud (is) streaming szolgáltató!

A streaming szolgáltatóvá válásnak ugyanakkor ára volt/van.  A Soudcloud igen súlyos pénzügyi gondokkal üzdsött, küzd!   Költségei meredeken növekedtek a költségei,sőt a fix ( azaz nem a tartalommal összefüggő) költségei is meredeken emelkedtek. Létszáma pedig tovább nőtt, immár 236 főre.

A bizonytalan pénzügyi helyzetet a tulajdonosok is érzékelték, így a Soundcloud tulajdonosai  tavaly nyár közepe óta teljesen nyitottak és maguk is keresik  a lehetőségét a cég értékesítésének. Akkor arról szóltak a hírek, hogy 1 milliárd dollár körüli összeget szeretnének kapni a cégért.

A Twitter egyes hírek szerint majdnem megvásárolta a Soundcloud-ot, de a jelöltek között megjelent az Apple neve, ősszel pedig  Spotify jelent meg, hogy aztán egyikből se legyen valóság ( lásd fent) Most pedig a Google-t emlegetik, mint esetleges vásárlót.

A Spotify nem veszi meg a Soundcloudot

Karácsony előtt jelentette be a Spotify – félhivatalosan- hogy eláll a berlini céggel folytatott tárgyalásoktól. Az egyik ok minden valószínűség szerint az ár. Az 1 milliárd dollár, amennyit a Soundcloud tulajdonosok látni szeretnének ugyanis túlzottan magas a svéd cég számára.  Másodsorban pedig egy olyan év során, amikor  előreláthatólag a fő feladat a tőzsdére lépés lesz, semmi szüksége Daniel Ekéknek egy akvizícióval járó bonyolult tárgyalássorozatra különös tekintettel a Soundcloud jogainak harmonizálására.

Pedig a Spotify és a Soundcloud tökéletesen kiegészítené egymást. A svéd cég egyszerű, könnyen kezelhető szolgáltatás,  amely alapvetően a népszerű, mainstream tartalmakra fókuszál. A Soundcloud ezzel szemben inkább az underground elektronikus előadók otthonának tekinthető. A hatalmas- közel 200 milliós, azaz a Spotify-nál  kétszer nagyobb ügyfélbázis kiváló pedig  alap lehet(ne) a továbblépésre , akár hirdetésekkel, akár a prémium modellbe való migrációval.

Így, bár valóban értékes akvizíció lehetett volna a Spotify számára a Soundcloud, egyelőre nem valósul meg a megállapodás és nem jön létre egy igazi streaming powehosue.

 

A (természetesen ) meg nem erősített hírek szerint a Google a Soundcloud tulajdonosok által elképzelt 1 milliárdos ( és amúgy mind a Twitter, mind a Spotify-t elriasztó)  értékelésnek és árnak alig a feléért, valahol 500 millió dollár körüli áron vásárolná meg a Berlini céget.

google-logo-2015.png

A Google számára a tranzakció azt jelenthetné, hogy immár nem csupán a Youtube-al, hanem a Google Music-Soundcloud párossal is meghatározó szereplő lehetne a digitális zenei szolgáltatások között, és persze azt se felejtsük el, hogy a 175 millió Soundcloud felhasználó  milyen kiváló lehetőséget jelent az alapvetően hirdetés alapú üzleti modellben működő Google univerzum számára.

Egyre sötétebb kilátások

A Soundlcoud 2014-es pénzügyi adatait vizsgálva mintegy évvel ezelőtt azt írtuk: 2016-ban egy rendkívül nehéz és buktatókkal teli év vár a berlini cégre, amely során egyszerre kell majd pénzügyi helyzetét stabilizálnia, megállapodnia a SONY-val és elindítania végre streaming szolgáltatását.

A streaming szolgáltatás elindult, az időközben beérkezett 2015-ös pénzügyi adatok alapján azonban bátran kijelenthető, hogy pénzügyi stabilizációnak nyoma sincsen!

soundcloud_2010_2015.jpg

A 2015-ös évben a Soundcloud  minimális mértékben 10%-al növelte bevételeit, amelyek immár meghaladták az 20 millió dollárt , azonban közben költségei  tovább növekedtek, és így  vesztesége is 25%-ot  meghaladó mértékben nőtt az előző évhez képest.

Ami igazán aggasztó, az pontosan ugyanaz, mint az előző években a Soudcloud fix ( azaz nem a tartalommal összefüggő) költségei továbbra is meredeken emelkednek. Létszáma  2015-ben tovább nőtt, immár 296 főre, mai 25%-os növekedés, a bérköltségek azonban ennél is többel, közel 50%-al emelkedtek, azaz sajnos a Soundcloud továbbra is roppant pazarló gazdálkodást folytat.

 

A Soundcloud számára pedig a Google- vagy bármilyen befektető- tűnik az egyetlen lehetőségnek a csőd elől való megmeneküléshez, és azt hiszem ezt most már a Soundcloud tulajdonosai is saját bőrükön érzik…A Berlini cég számára ugyanis az ide év befejezése újabb befektetések vagy éppen akvizíció nélkül már a menedzsment által elismerten sem biztosított. Úgy kellene tehát a Soundcloudnak túlélnie, hogy közben fejlessze, terjessze méregdrágán létrehozott  streaming szolgáltatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4212096905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása