Free Music!

Összeroppantják a nagy kiadók a Soundcloudot?

2015. május 15. - Pléh Dániel

A Soundcloud 2013 végétől, de leginkább a tavalyi év során az addigi sok tekintetben underground szolgáltatás irányából elmozdult egy tradícionális streaming szolgáltatás irányába.

Az út már az elejétől sok tekintetben rögösnek tűnt, hiszen Soundcloud minden egyes a nagy kiadók felé tett lépésével, funkcióváltásával magára haragítja ügyfeleit, azaz a prémium plaformját használó előadókat illetve a zenekedvelőket, másodsorban az illegális tartalmak szűrése a streaming szolgáltatás válás előfeltétele, harmadrészt pedig egyre nagyobb nyomás helyezkedik rá a kiadók felől, hogy érdemi bevételeket produkáljon és azt vagy legalább annak egy részét szét is ossza az előadók között.

soundcloud-800x560.jpg

Az ősszel a Warner Music-kal között megállapodás ,majd pedig nem is olyan régen, amikor a Youtube számára hasonló megoldást szállító Zefr-el megállapodást kötött a nem licenszelt tartalmak szűrésére és monetizálására.

Azt, hogy a kiadók számára mennyire fontos a bevétel termelő képesség, - különösen most, amikor egyre nyíltabban sürgetik az ingyenes szolgáltatások erőteljes korlátozását- nagyon jól mutatja, hogy a SONY közel egy tucat fontosabb előadójának a profilját szüntette meg és vonta vissza tartalmait a berlini székhelyű cég szolgáltatásából.

Kommentálni a kiadó nem volt hajlandó a lépést, de kiadói források arra utalnak, hogy a SONY elégedetlen volt a Soundcloud monetizációs képességével és prémium, pénztermelő funkcióival.

A SONY lépése nem cska azért aggasztó jel, mert roppant rossz kommunikációs üzenete van,hanem azért is, mert azt jelzi, hogy a Soundcloud nem nagyon jutott előre a tárgyalásokkal a két legnagyobb kiadó a Universal és a SONY esetében. Ismerve azt, hogy az Apple alig egy hónap múlva a piacon megjelenő alapjaiban újragondolt iTunes-al és jelenik meg, amelyben kiemelt szerepet kaphat majd az előadói kapcsolatok kezelése, sőt a hírek szerint maga a streaming szolgáltatás is sok tekintetben a Soundcloud riválisa ( is) lesz, a berlini cégnek a lehető leghamarabb le kellene zárnia a kiadói tárgyalásokat, hogy esélye legyen felvenni a harcot az érkező óriással…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr357441810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása