Free Music!

Ilyen lehet a Spotify új ingyenes felülete

2018. április 23. - Pléh Dániel

A Spotify bevételeinek túlnyomó része az előfizetési díjakból származik, így a logikus talán az lenne, hogyha  ennek a növelése lenne  fókuszban, most már, hogy tőzsdei cégről beszélünk.  A fizetős rész bejárata ugyanakkor az az ingyenes rész, amely abból a szempontból jól működik, hogy  elég jól és hatékonyan terelni a zenekedvelőket a fizetős rész felé, azonban bevételeket  alig termel.

spotify_russia.jpg

Márpedig a Spotify egyik fő célja az elkövetkezendő időszakban pontosan az, hogy  jelentősen növelje   hirdetési bevételeit és ezáltal az ingyenes használható szolgáltatási láb  pénzügyi mutatóit is javítsa. Annak érdekében pedig, hogy mindez meg is valósuljon, a svéd cég a hírek szerint komoly változásokat eszközölhet a közeljövőben  az ingyenes felhasználók számára.

A fő fókusz a kiszivárgott hírek szerint a usability-n lesz, azaz a Spotify szeretné érthetőbbé, könnyebben, kényelmesebben használhatóvá tenni a szolgáltatását azok számára is, akik nem fizetnek érte( még) . Márpedig  ezen esetben nem, kevés ügyfélről beszélünk! A Spotify 157 milliós teljes felhasználói táborából ugyanis a nagyobb része, mintegy 80 millió ügyfél az ingyenesen igénybevehető részt használja a szolgáltatásnak. Ennek a 80 millió zenekedvelőnek szeretne most kedvezni Daniel Ek csapata.

A kiszivárgott képernyőtervek alapján  a legfontosabb változás az új ingyenes felületben az lehet, hogy az működésében sokkal jobban hasonlít majd a prémium felülethez.  Ez pedig nem kevesebbet jelenthet majd, minthogy megszűnik az az eddigi szokás, hogy az ingyenes felületről elérhető lejátszási listák csak shuffle mode-ban voltak hallgathatóak.

spotify_search.jpgNem csak ez változik majd meg, hanem lényegében a teljes megjelenése más lesz  az ingyenes felületnek. Ennek részeként a kereső megjelenése is átalakul majd, sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak a kereső funkcionalitásban a lejátszási listák, amelyek esetében gyors  előnézetet is kaphatunk majd.

Alapjaiban változik majd meg az alsó navigáció is. Eltűnik a böngészés gomb, maga a funkció pedig a kereső funkcionalitásba olvas majd be. Ugyancsak eltűnik  a rádió gomb  is,  ezzel azonban a teljes rádiós funkcionalitás is eltűnik majd az ingyenes verzióból.

Áldozatokat hozott a Spotify a túlélés érdekében

Amikor tavaly tavasszal két éve először írtunk arról, hogy a nagy lemezkiadók ( Az Apple támogatásával az ingyenes zenei elérések drasztikus korlátozásáért kezdenek kampányolni, a Youtube mellett a Spotify volt az első, ami felmerült, mint az új doktrína egyik potenciális...

 

Az, hogy a Spotify ennyire erősen tervezi az ingyenes szolgáltatásának megerősítését azért különösen érdekes, mert  az előadók illetve a  legnagyobb lemezkiadó, a Universal Music - cseppet megtámogatva a legjelentősebb Spotify rivális, Apple által-  minden megtettek annak érdekében, hogy az zenei tartalmak legális, de ingyenes elérhetőségét a lehető legminimálisabbra szorítsák vissza. A Spotify ilyen irányú tervei azt jelezhetik, hogy ezen a téren a svéd cég vagy kitart vagy kompromisszumos megoldás születhetett…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr413856806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása