Free Music!

Terjeszkedik a fapados Spotify

2019. szeptember 14. - Pléh Dániel

A tavalyi év tavaszának egyik, ha nem  legnagyobb szenzációja volt, hogy a piacvezető Spotify olyan átalakítást jelentett be szoftverében, alkalmazásaiban, amelyeknél a fő hangsúly azon lesz, hogy az ingyenes szolgáltatási részt használók a prémium részhez leginkább hasonló élményt kapják, mégha korlátozásokkal is.

spotify-2500x1667_stock.jpg

A svéd ég persze nem őrült meg és nem akarja eldobni előfizetéses üzletágát. Az ingyenes szolgáltatási rész a Spotify sikerének az egyik kulcsa, és ezt nagyon a cég menedzsmentje sem titkolja. Az szolgáltatásért nem fizető zenekedvelők 25-30%-át ugyanis a Spotify meg tudja győzni arról, hogy prémium ügyfelekké váljanak, azaz az ingyenes rész  kiváló előszobát jelent a  prémium részhez.

 

Digitális zenei light kóla

Röviden, a Spotify lite névre keresztelt alkalmazás, amolyan fapados Spotify-t takar. Mit jelent mindez  gyakorlatban?

spotify-lite.png

  1. Kisebb adatfogyasztás: A Lite app letöltők meghatározhatják, mekkora adatmennyiséget - 250 MB, 500 MB, 750 MB, 1 GB, 2 GB, vagy 3 GB- szeretnének egy adott hónapban fogyasztani  
  2. Optimalizált fogyasztás: Az adatfogyasztás egy dolog, de az se utolsó, ha maga a telefonfogyasztásban okosabb  „lite verzió ”. Mindezt alapvetően a connectivity funckiók – mint a Spotify Connect- visszavágásán keresztül éri el az alkalmazás.
  3. Korlátozott mennyiségű tartalom:  talán a legdurvább korlátozás a Spotify Lite-ban, hogy használói nem minden tartalmat érhetnek majd el. Egyedi dalokra, albumokra ugyanis még keresni sem tudnak majd. Így tulajdonképpen tartalmi oldalról megközelítve inkább működik majd rádió szolgáltatásként, mint streaming szolgáltatásként.

A Spotify lite névre keresztelt alkalmazás, bő egy évvel a bejelentése után világ körüli hódító útra indul, ugyanis 36 országban jelentette be a indulását a svéd cég.  A cél egyértelmű is nem is titkos: a Spotify ügyfélszám növelése mindenáron, mindenhol. Mindehhez az olyan piacokon, amelyek esetében a mobil internet még mindig drága, a Spotify lite kulcs megoldás lehet!

Sosem látott változások jöhetnek a világ zeneiparában

Azt, hogy a streaming mennyire és milyen mértékben formálja napjaink zeneiparát talán legjobban az az adat fejezi ki, hogy a 2012-ben még a tengerentúli piacokon vezetőnek számító egyedi letöltések, mára a CD eladásoknál is kisebb részét teszi ki a zenei bevételeknek, miközben a streaming vált a...

 

A Spotify Lite ugyanakkor tovább erősíti majd azokat a kérdéseket, amelyek  a svéd cég felhasználónkénti jövedelmezőségére vonatkoznak.  Az országok listájára egy pillantást vetve ugyanakkor  látszik, hogy Daniel Ek és csapata tizenkilencre  húzott. lapot. A közel -Kelet és Dél- Amerika ugyanis pontosan azok a területek, ahol  az elkövetkezendő években a streaming szolgáltatások és szolgáltatók ölre mennek majd a sok százmilliós potenciális ügyfélbázisért. teszik majd mindezt olyan piacokon, ahol a mobil sávszélesség össze sem hasonlítható az európaival vagy az Észak- Amerikaival, sokkal alacsonyabbak a keresetek és érdemben fontosabbak a lokális tartalmak! Aki viszont ezt a versenyt megnyeri, jó eséllyel az lesz, lehet majd a konszolidálódott  audio streaming piac  győztese és ura. Ekkora tétnél pedig ha jobban belegondolunk a befektetői elégedeltenség ( egy ideig) akár még elviselhető kockázat is…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5014969426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása