Free Music!

Nincs mese:minden Android telefonon Youtube Music lesz

2019. október 17. - Pléh Dániel

Lassan másfél éve, hogy elindult a Youtube Spotify vetélytársnak tervezett szolgáltatása, a Youtube Music. Az indulást megelőzőn illetve a kiadókkal az ingyenes tartalmak kapcsán folytatott háború kapcsán is felmerült, hogy vajon a Google mennyire gondolja komolyan, hogy a prémium zenei szolgáltatások körében is mérvadó szereplő szeretne lenni.

youtube-music-app.jpg

Ez év januárjában kezdtek el arról pletykálni, hogy a Youtube tulajdonos Alphabet, újabb, valóban döntő fontosságú lépés megtételén gondolkodik. A  Youtube Music  2.65-ös verziója ugyanakkor  árulkodó információkat  fedett fel arról, hogy  a Youtube Music következő verziója egyben az Android operációs rendszer alapértelmezett zene lejátszója is lehet majd!

A év eleji pletykák mostanra aztán hivatalossá váltak! A Youtube ugyanis hivatalos blogján jelentette be, hogy mostantól minden Android 9-es vagy afeletti operációs rendszert tartalmaz mobiltelefonon  valóban a Youtube Music  lesz az Android operációs rendszer alapértelmezett zenelejátszója! Ez eleddig a Google Play Music volt, amely nyilván amennyiben valóban megszűnik elveszti majd ezt a szerepét.

A Youtube és a Google lépése persze maximálisan érthető, több okból is:

  1. Döcögő Youtube Music felhasználó szám

A Youtube Music felhasználó száma sehogy sem akar úgy nőni, növekedni, ahogy ahhoz kellene, hogy a piacot vezető Apple -Spotify duót veszélyeztetni tudja. Sőt a helyzet az, hogy a Youtube az időközben a dobogó harmadik fokára fellépett Amazontól is messze van. Sőt ami talán még aggasztóbb, hogy Mind a Spotify, mind az Apple Music, mind az Amazon Music lényegesen több előfizetővel növelte táborát ugyanezen idő alatt, azaz a zenekedvelők, ha választaniuk kell, a hatalmas ellenére sem a Youtube  prémium szolgáltatását választják.

  1. A vetélytársak már korábban meglépték mindezt

Ha mindez nem lenne elég, a Youtube Music összes vetélytársa már rendelkezik ilyen jellegű megállapodással. Az Apple Music mögött ott van az összes iOS alapú készülék milliárdos nagyságrendű bázisa. Ezt persze tudott tény, immáron  több, mint egy évtizede, hogy az Apple saját szolgáltatásait és hardvereit egyetlen nagy ökoszisztémaként képzeli  és kezeli. Az, hogy a Spotify egy nagyon sok tekintetben hasonló megállapodást között a Samsunggal, már messze nem volt ennyire ismert,ellenben igen fontos lépés volt a svéd cég részéréről annak érdekében, hogy maga is megteremtse azt a hardveres támogatást, ami az Apple-nek megvolt.  

Kéz a kézben próbálja legyőzni az Apple-t a Spotify és a Samsung

Amikor a Spotify és az Apple egyre elmélyülő küzdelméről beszélünk, alapvetően két olyan tényező van, amelyben a svéd cég egyértelműen hátrányban van. Az egyik az Apple feneketlen pénztárcája, amely lehetővé teszi, hogy akár fék nélküli költekezésbe kezdjen, ha éppen érdekei azt kívánják. A másik...

 

A Google  lépése teljességgel érthető tehát, és végeredményben nem másról van csupán szó, mint egy cseréről. Egy cseréről, amely még több potenciális felhasználót hivatott a Youtube Music felé terelni azáltal, hogy a Youtube music lényegében, Androidon megkerülhetetlen zenehallgatási platformmá válhat. A tét ugyanakkor nem kicsi: A Youtube Music sikere a Youtube jövőjét meghatározó  kulcs kérdéssé erősödött a Google számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5415221252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása