Free Music!

15 millió ember fizet a Youtubért

2019. augusztus 22. - Pléh Dániel

A Youtube egyfelől a digitális zene kihagyhatatlan és megkerülhetetlen szereplője az ingyenes Youtube révén. Azon ingyenes Youtube révén, ami, mint ahogy azt nem rég írtuk is, alapvetően a zenéről szól! Az ingyenes zenéről, és ez az a konfliktus, ami miatt a kiadók és a Youtube viszonya igen-igen feszült.

youtube-button-on-computer-keyboard-key-is-pressed_brndxwyd_f0013.png

A kiadók ugyanis sokkal inkább szeretnék egyfajta  prémium zenei szolgáltatásként látni, nagy kérdés azonban, hogy ezt a szerepet a Youtube be tudja, be akartja-e tölteni?

Szolgáltatás szinten persze meg van a Youtube válasza minderre, a Youtube Music. Az azonban már kérdéses, hogy mennyire gondolja komolyan a Youtube, hogy  betör a streaming piacra illetve, hogy az ingyenes Youtube szolgáltatáshoz szokott zenekedvelők hajlandóak lesznek-e fizetni a prémium funkcionalitásért.

Utóbbira, a Youtube legutóbbi hasonló jellegű kísérelte során egyértelműen nem volt a válasz, hiszen a Youtube Red-nek a 1 év elteltével  is mindössze másfél millió előfizetője  volt ( és még egy millió olyan felhasználó, aki az ingyenes hónapját tölötte)

A Bloomberg által megszelőztetett információk alapján a Youtube mostani próbálkozása, a Youtube Music ennél jelentősen jobb eredményt ért el, ugyanis 15 millió fizető felhasználó használja a hírportál információi szerint.

A 15 milliós szám elsőre, innen Magyarországról hatalmas szám, de érdemes a vetélytársak, azaz a Spotify-Apple Music, és esetleg az Amazon vagy akár a Deezer számainak ismeretében kezelni, különösen abban az időszakban, amikor már a Youtube Music is létezett.

A helyet ekkor már messze nem olyan rózsás, ugyanis a Youtube Music  tudta a legkevesebb előfizetőt megnyerni ezen időszak alatt. Mind a Spotify, mind az Apple Music, mind az Amazon Music lényegesen több előfizetővel növelte táborát ugyanezen idő alatt, azaz a zenekedvelők, ha választaniuk kell, a hatalmas ellenére sem a Youtube  prémium szolgáltatását választják.

Szigorodó  engedélyeztetés

Jó eséllyel sosem fogjuk meg tudni, de nyilván nem függetlenül a Youtube Music eléggé kiábrándító számaitól, komoly szigorításokat léptetett életbe a cég a zenei tartalmak törlése kapcsán.

youtube_s_super_chat_feature_which_allows_them_-a-1_1554298096197.jpg

A szigorítás lényege, hogy mostantól nem lesz lehetőség videók feltöltésére úgy, hogy az alattuk szóló zenei tartalom esetében  a Youtube „manual claiming” eszközét használják. vagy blokkolhatják a videót, vagy a Youtube hivatalos jogkezelő rendszerét a Content ID-t kell  használniuk.  

Ezzel a Youtube alapvetően a jogtulajdonsokat  tereli a Content ID irányába, de mivel sok esetben ez a videók letiltásához vezethet, a videófeltötőket is arra ösztönözheti, hogy a Youtube zenei könyvtárát használják  akkor, amikor aláfestő zenéket keresnek videóikhoz.  

A Youtube számait ismerők szerint további problémát jelent, hogy a próbaidőszakot nagyon sokan megkezdik- azaz maga a Youtube Music, mint ajánlat érdekes a számukra- de aztán annak lejárta előtt lemondják, így nem válnak előfizetőkké.

A Yotube Music sikere vagy sikertelensége nem egyszerűen egy újabb, a hatalmas Alphabet gépezetben könnyen túlélhető Youtube zenei kísérlet kudarca lenne. A Yotube Music kudarca esetén alapvetően változna meg a  tulajdonos pozíciója a kiadókkal és jogvédő szervezetekkel a value gap kapcsán folytatott vitákban. Abban a vitában, ahol a tét a Youtube sok milliárd dolláros hirdetési bevétele is lehet akár…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4914820478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása