Free Music!

A Tik-Tok tulajdonosa forgathatja fel a nyugati zenei streaming ipart

2019. december 05. - Pléh Dániel

Arról, hogy a tinik körében ultra népszerű ( már 1.5 milliárd letöltésnél tartó) Tik-Tok  és tulajdonosa a Bytedance szeretne egy lépésel továbblépni és egy, alapvetően a feltörekvő piacokra fókuszáló streaming szolgáltatás indítását tervezi, záros határidőn belül!

 tiktok_mobile.jpg

Az ez úttal a Financial Times által megszellőzetett és egyben megerősített információk szerint a záros határ idő lassan elérkezik, ugyanis a Bytendance még az idén szeretne a szolgáltatással piacra lépni.  Ahogy anno a Blooomberg most az FT is azt valószínűsíti, hogy a szolgáltatás elsőre a fejletlenebb, de nagy méretű piacokon-India,  Indonézia, Brazília-  jelenhet majd meg a Bytedance streaming app, hogy aztán jöjjenek a fejlett nyugati piacok, az élükön az gyesült államokkal.

A nyáron azt írtuk, hogy a  Bytedance ( és amúgy a többi kínai)   szolgáltató nagyon erős abban, hogy  nem csupán zenei szolgáltatásokat építenek hanem zenéhez kapcsolódó élményekre adnak lehetőséget a szolgáltatásaik segítségével.

Ha és amennyiben pedig ehhez a zenei önkifejezési ökoszisztémához  a Tik-Tok képes lesz sikeresen csatolni és azzal integrálni majdani streaming zenei platformját, az alapjaiban módosíthatja majd a globális streaming zenei piac összképet és üzleti modelleket.  Most, az FT információi alapján ez megerősítést nyerhet, azaz a Bytedance valóban integrálni kívánja a majdani streaming szolgáltatását a Tik-Tok videószolgáltatásával.

Mindez pedig váratlan, de nagyon fontos pezsgést hozta az egyre unalmasabbá váló streaming szolgáltatások versenyébe.

1. Tényleg globális szolgáltatás

A Tik-Tok tényleg globális szolgáltatás már ma is, ami a ritka, hiszen napjainkban globális, nem a strandartd streaming üzleti modell szerint működő  streaming szolgáltatás talán 3 van- a Youtube, a Soundcloud és a Tik-Tok. 

2. Újfajta üzleti modell

Ezek közül, az első kettő kénytelen-kelletlen eltolta üzleti modelljét a klasszikus streaming szolgáltatások és szolgáltatók irányába, a Tok-Tok azonban még nem.

Napjaink mainstream streaming zenei szolgáltatásai alig különböztethetőek meg egymástól.  Mindez ma már  egyes nagy, nyugati piacokon is érezteti hatását, így a streaming által vezérelt zeneipari növekedés napjai a fejlett nyugati piacokon megvannak számolva. A további növekedéshez és a feltörekvő piacok meghódításhoz valami új, valami más kell…

3 Feltörekvő piacok

Márpedig a feltörekvő piacok a jövőben egyre fontosabb és fontosabb szerepet játszanak majd, ezeken a piacokon pedig szinte biztosan nem lesz, nem lehet igazán sikeres a kiadók által erőltetett üzleti modell.

Ezeken a piacokon sokkal inkább a Tik-Tok- és amúgy a többi kínai cég által is képviselt- üzletpolitika lehet a nyerő, azaz a hallgatottság helyett, a rajongó táborra fókuszáló.

Jogosan felmerülő kérdés természetesen, hogy  mindez mekkora veszélyt jelenthet a jelenlegi streaming piaci szereplőkre? A válasz , talán az lehet, hogy rövid távon nem, de közép és hosszú távon egészen biztosan!

tiktok_spotify.jpgA Tik-Tok alkalmazás telepítés száma  ugyanis globálisan  messze meghaladja a svéd cég alkalmazásának telepítés számát. A Bytedance streaming szolgáltatása márpedig biztosan erősen épít majd  a  Tik-Tok népszerűségére és forgalom terelési képességére!

Persze a Tik-Tok ma messze nem mondható egy kizárólagosan zene hallgatásra szolgáló alkalmazásnak A zenei tartalmak megismerésében  ma már igenis egyre komolyabb szerepet játszik a Tik-Tok (is)

Lil Nas X - Old Town Road,- vagy Blanco Brown - The Git Up-   vagy  Regard  -Ride It- slágereiek fundamentuma, alapja mind a kínai szolgáltatásban való  megjelenés volt, a Youtube/ Spotify/Apple trió előtt.

És ugyan nagyon- nagyon kevesen látták a Bytedance streaming szolgáltatását , akik viszont igen, azok egybehangzóan állították, hogy ez lehet streaming 2.0, azaz a streaming zenei szolgálatások jövője! A kérdés ettől – azaz a  Bytedance streaming szolgáltatásának piacra lépésétől- kezdve inkább az, hogy képes lesz-e mindezt követni a Spotify vagy az Apple Music?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8815316356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása