Free Music!

Egy új Spotify képét rajzolja ki a svéd cég tőzsdei jelentése

2020. március 28. - Pléh Dániel

A Spotify idén áprilisban lesz 2 éve, hogy megjelent a New York-i tőzsdén. Azóta- mintahogy amúgy a legtöbb zeneipari cég esetében- az árfolyam igazi hullámvasúton volt , és megjárt hegyet völgyet egyaránt. 

spotify_earpods_1.jpg

Tavaly nyáron a befektetők itt ütötték a svéd cég részvényeit ahol érték, hogy aztán novemberben valamelyest helyreálljon a bizalom Daniel Ek cége iránt. Akkor mindennek az oka az volt, hogy az ARPU oldali nyomás enyhülni látszott, legalábbis a befektetők szemében…

2019 utolsó negyedévében- ami mint kiderült a zeneipar utolsó  békés negyedéve volt- a Spotify sok tekintetben a már megszokott ütem szerint haladt és építkezett. A szolgáltatás teljes felhasználói bázisa 273 millió fő volt, ami az előző negyedévhez képest éppen hogy csak nem 10%-ot elérő éves szinten viszont a 30%-ot is meghaladó növekedés volt.    

spotify_userbase_2019q4_1.jpg

Kifejezetten rossz hír ugyanakkor a befektetőknek, hogy a prémium ügyfél növekedés volt a  leggyengébb, azaz mind a teljes bázis, mind az elő nem fizető  felhasználói bázis  ha csak  kicsit is, de meredekebben nőtt, mint az előfizetik száma.

spotify_results_2019q4.jpgAz előfizető szám, természetesen fundamentálisan meghatározza a svéd cég bevételit is, hiszen egy  elsősorban előfizetéses szolgáltatást üzemeltető cégről beszélünk.Éves szinten a bevételek 25%-al növekedtek , azaz az árbevétel növekedés lemarad a felhasználószám növekedéstől, ami azt jelzi, hogy a svéd cég egyre olcsóbban  kínálja szolgáltatását.A korábbi negyedévek jó híreivel ellentétben  a legutolsó negyedévben ismét veszteséges volt a svéd cég, igaz nem jelentős mértékben. 

Maradva a bevételeknél továbbra is egyértelműen az elfizetési bevételek dominálnak, azaz eddig nem sikerült a svéd cégnek érdemben diverzifikálnia bevételeit.  

2019 volt az első olyan év, amikor igazán komoly erőfeszítéseket tett a Spotify ennek érdekében, illetve annak érdekében, hogy ne csak egy zenei streaming platform legyen. ( erről majd később) A lépések ugyanakkor a negyedik negyedévben már úgy tűnik meg jelentek a számok szintjén is. A harmadik negyedévhez képest az előfizetési bevételek mindössze 5%-al növekedtek, miközben a hirdetési bevételek brutális 23%-al!

És ez bizony már annak a az új Spotify-an az előszele, amelyet  Daniel Ek 2019-ben kezdett el építeni. A spotify_revshare_2017_2019.jpgpodcasting láthatóan és a számok alapján egyre inkább bejön a Spotify-nak! A svéd cég által közölt adatok alapján, közel 45 millió Spotify felhasználó hallgatott legalább havi egy alkalommal Podcast tartalmat a svéd szolgáltató oldalain. A közel 45 millió podcast használó ugyanakkor mindössze 15 millió dollár bevételt generált, ugyanakkor ez nagyjából pont az a különbség, amennyivel az utolsó negyedévben a hirdetési bevételek növekedtek.

Persze a változás mértéke minimális csupán , azonban az szinte biztosan kijelenthető, hogy a svéd cég maximálisan eltökélt immáron abban, hogy  amennyire lehet valóban megfeleljen azoknak a befektetői elvárásoknak, amelyek a Spotify-t egy a rajongók és a zenészeket összekötő platformként szeretnék látni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr415464282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása