Free Music!

Megúszta a feldarabolást a kínai Spotify

2021. augusztus 30. - Pléh Dániel

 A Tencent Music-ról- azaz a kínai Spotify-ról-viszonylag régen írtunk. Ebben nyilván vaskosan közrejátszott a koronavírus járvány is, meg az is, hogy a cégnek házon belül megoldandó gondjai akadtak…

A Tencent nélkül- fonák módon- nem létezhetne kínai zeneipar  írtuk 2018-ban. Mindennek az oka nem új keletű, hanem egy 2014-es megállapodás, a Warner Music Group-al, amely következtében a Tencent  privilégiumokat élvezhet a nagy kiadók kínai terjesztésével kapcsolatban, nem is kicsiket!

tencent-music-krasia-photos.jpg

A megállapodások értelmében ugyanis a Tencent nem csak arra jogosult, hogy a major kiadók tartalmait saját platformjaira jogosítsa, hanem, hogy arra is, hogy  azokat vetélytársainak továbbértékesítse.

Pontosan ez az, amiből elege lett a kínai hatóságoknak…a hivatalos megfogalmazás persze nem említette konkrétan a kiadói szerződéseket, sőt, nem csak a Tencent került  vizsgálat(..) alá, de ettől még tény, hogy a kínai versenyhivatal- sok más cég, köztük az Alibaba, a Didi,a Suning és a Meitua- ellen indított versenyhivatali vizsgálatot.

A vizsgálat aztán ennél sokkal messzebre mutatott!  Posztunk alanya, a Tencent illetve a többi  internet vállalat  esetében magát a verseny korlátozó aktivitásokat is elemezték.  A döntés sok tekintetben sokkoló lehet a kínai streaming óriás számára és akár érdemben  megváltoztathatja a helyi streaming piac dinamikáját is! A helyi  gazdasági versenyhivatal, a  SAMR ugyanis egy ideig komoly lehetőségként elemezte azt, hogy a Tencent-et  több, mint egy milliárd dollárra bünteti, sőt akár kötelezze arra, hogy egy, vagy több, az érdekeltségi körébe tartozó zenei szolgáltató eladására kötelezze.

Ezt mintegy megelőzendő a Tencent több lépést is foganasított. Az egyik, hogy a 2020-ban csak bevételei 7%t kitevő  nemzetközi bevételeit növeli jelentős mértékben a jövőbe, ezáltal pedig csökkentheti kína függőségét. Másodsorban nyilván erre (is) megoldást jelenthet, hogyha fontos nemzetközi kiadókban tulajdonrészt szerez a vállalat, mintahogyan azt tette a világ legjelentősebb kiadójával

tencent_revenue_split.jpg

A  nemrég megszületett végső ítélet aztán nem kötelezte a Tencentet  zenei szolgáltatásának feldarabolására, sőt enyhének mondható. A pénzbüntetés mértéke- 77 ezer dollár- megmosolyogtató egy ekkora cég életében.  Érdemben nagyobb érvégés ugyanakkor az, hogy a cégnek 30 napja  van arra, hogy megszüntesse a jogsértő állapotot, azaz a kínai területére vonatkozó exkluzív kiadói szerződéseit.

Alapvetően ez sem feltétlenül kell ,hogy problémát jelentsen a Tencent számára, hiszen az elmúlt évben  megújított major kiadói szerződései  amelyeket a Universal Music-kal és a Warner Music-kal kötött, már nem tartalmazzák ezt a fajta exkluzivitást.

Mindez a helyi piacokon természetesen lehetőséget nyit majd a vetélytársak számára, hogy jobb feltételekkel kössenek kiadói szerződéseket, és ezáltal erősítsék pozíciójukat a hatalmas kínai piacon. A Tencent számára mindez persze  nem jó, de az is tény, hogy a cég, már évek óta  globális terveken dolgozik, azokban pedig ez a döntés nem sokban akadályozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9616525672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása