Free Music!

Felforgatja-e a zenei piacokat a Universal kínai tulajdonba kerülése?

2019. október 14. - Pléh Dániel

2019 minden kétséget kizáróan leginkább árt és tudott zeneipari akvizíciója a Universal Music ( egy részének) értékesítése. A cég kilátásai több, mint jónak mondhatóak, ami a 2000-es évek elejének történései, a kiadók által vízionált Armageddon, majd pedig a CD eladások valóban bekövetkező drasztikus csökkenése után ha nem is hihetetlen, de megsüvegelendő.

tencent_1.jpg

A tulajdonos Vivendi pedig érthető módon a jól termelő bizniszből a lehető legtöbb pénzt szeren eltenni, így végül úgy döntött, hogy a  cég 50%-át egy,esetleg több,  stratégiai partner számára értékesítenék.

A világ legnagyobb kiadójáért illetve annak egy részéért természetesen potenciális jelöltek és önjelöltek sora jelentkezett be. A folyamat  a tervezetthez képest lassabban haladt és már az is felmerült, hogy esetleg mégsem tud idén befejeződni.

Aztán kissé hirtelen befejeződött, nem is akármilyen eredménnyel! A Vivendi ugyanis bejelentette, hogy érdemi tárgyalásokat folytat a kínai Tencenttel a Universal Music 10%-nak(!!) eladásáról.  A Tencent 3 milliárd dollárt fizet majd a tervek szerint, ami 30 milliárd dollárra értékeli a Universal kiadót. A megállapodás értelmében a kínai cég további 10%-ot egy éven belül rögzített áron vásárolhatna meg.

Csakúgy, mint anno a Spotify-Tencent ,megállapodás kapcsán, most is egy legtöbb tekintetben  win-win megállapodásról beszélhetünk! A Vivendi számára azért, mert többsége tulajdona megmarad, miközben az eladásból befolyó összeg révén beindíthatja azt a részvény visszavásárlási programját, amely segítségével növelheti a részvényei árfolyamát és értékét.

A Tencent számára  az előnyök egyértelműek és jól kézzel foghatóak.

  1. A világ legjelentősebb kiadójában való tulajdonszerzés révén  könnyebb lehet majd menedzselni a Tencent Music hálozatába tartozó streaming szolgáltatások zenei tartalmait és kiadói megállapodásait. ( ami a különleges kínai zenei piacon nem egyszerű..)  
  2. Másrészt segíthet a Tencent azon -egyelőre azért még inkább titkos, mint nyíltan vállalt tervében is, hogy ne csupán a kínai diaszpóra meghatározó streaming szolgáltatása legyen.
  3. Segíthet a Tencentnek abban a küzdelemben is, ami egyre inkább a jogok és a disztribúció küzdelmeként is felfogható, és ahol a fő kérdés az, hogy a disztribúciós cégek ( Spotify, Apple Music stb.) vagy a jogtulajdonok, azaz a kiadók diktálhatják majd a streaming ipari feltételeket?

 

A megállapodás tehát mindkét félnek jó, de felvet nagyon érdekes kérdéseket. Leginkább azt, hogy mi lesz  a, lehet a Tencent következő lépése illetve mit jelenthet  a Universal   tulajdoni változása maga a kiadói ipar számára?

Élet a kínai nagyfalon túl

A nyugati streming szolgáltatók  megnyugodhatnak, a Tencent fő  célja minden valószínűség szerint nem  további független nemzetközi szolgáltatókban való részesedés szerzése, hanem sokkal inkább a kínai piacon való domináns szerep megtartása.  

Jelenleg ugyanis a Tencent nélkül nem létezhetne kínai legális zeneipar. Mindennek az oka nem új keletű, hanem egy 2014-es megállapodás, a Warner Music Group-al, amely következtében a Tencent  privilégiumokat élvezhet a nagy kiadók kínai terjesztésével kapcsolatban, nem is kicsiket!

A megállapodások) értelmében ugyanis a Tencent nem csak arra jogosult, hogy a major kiadók tartalmait saját platformjaira jogosítsa, hanem, hogy arra is, hogy  azokat vetélytársainak továbbértékesítse

tencent_network2.jpg

A megállapodás komoly nyomás alatt van és feltehetőleg a helyi bíróságok érvénytelenítik, így a Tencentnek, illetve tulajdonosának a Tencent Holdingsnak újfajta megoldás után kellhet néznie. Ennek az első lépése a Universal Music-ban való részesedés vásárlás.

A további lépések pedig ennek megfelelően elsősorban további major kiadókban való tulajdonszerzésről szólhatnak majd. A tulajdonosi szerkezet egyszerűsége okán a következő  falat a Warner Music lehet, majd pedig a zeneműkiadó BMG illetve a 21.századi kiadói modell megtestesítő Kobalt következhet.

 

A Tencent lépése bár ahogy fentebb írtuk direkt veszélyt nem jelent a nyugati streaming és média szolgáltatókra, de azért azt nem ért  tudni, hogy a kínai cég jó eséllyel olyan nagy nyugati cégeket előzött meg a licitben, mint a Google vagy éppen a Liberty Media. Az tehát, hogy a Tencent immáron a nemzetközi streaming ipar meghatározó szereplője, elvitathatatlan. S mivel a kínai piacra ezek a nyugati szereplők nem lépnek be  mert megállapodtak ebben a Tencenttel ( mint a Spotify) vagy mert nem engedik őket belépni, a kínai piac uralása önmagában a nemzetközii streaming piac élésre repítheti a Tencent zenei szolgáltatásait!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9614998576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása