Free Music!

A Közel-keleten terjeszkedik a Warner Music

2021. december 16. - Pléh Dániel

A globális zenepar növekszik, elsősorban a streaming audio szolgáltatásoknak köszönhetően és elsősorban immáron nem a fejlett nyugati, hanem a feltörekvő dél-amerikai és ázsiai piacoknak köszönhetően. A nagy nyugati, piacvezető  streaming audio szolgáltatók sok tekintetben mintha (egyelőre) még nem éreznék, értenék ezeknek a piacoknak a lüktetését.

warner_rotana.jpg

Mindebből természetesen a kiadók is bőven profitáltak , ugyanis a streaming szolgáltatások  masszív növekedésének köszönhetően a zenei kiadók 25 éve nem látott bevétel növekednek örülhetnek.

Ezzel párhuzamosan azonban  a  helyzetük is drasztikusan megváltozott az elmúlt években. Egyrészt hiszen az ahogyan zenét fogyasztunk egészen drámai mértékben alakult át az elmúlt 20 évben, és ezzel együtt alakult át a zenészektől a zenekedvelőkig tartó értéklánc szereplőinek a helyzete is. Ebből az átalakulásból bármennyire is szerettek volna a kiadók sem  tudtak és tudnak kimaradni.

A jövő sok tekintetben homályos még számukra is, az azonban egyre nagyobb valószínűséggel jelenthető ki, hogy az, amilyen szerepet a kiadók betöltenek az előadók és a fogyasztók között, fundamentálisan változik majd meg.  

A kiadók  maguk is fejlődnek (és tanultak a 20 évvel ezelőtti fiaskójukból, aminek az áldozata az első igazán érdekes digitális zenei kezdeményezés, a Napster lett. ) és próbálnak a lehető legközelebb férkőzni  magukhoz a fogyasztókhoz.

 A megoldások változóak, de az egyik leggyakoribb megoldás, hogy a kiadók magukba a streaming zenei szolgáltatásokba vásárolják be magukat! Az első fecske- bármennyire is meglepő- maga a spotify volt ezen a téren, amelyben az összes kiadó kisebb- nagyobb részesedést vásárolt, amolyan garanciaként. Sokkal jelentősebb az a befektetés, melyet a Warner Music tett a Deezerben!

Ugyanez a Warner Music ezúttal egy feltörekvő piaci szereplőben szerzett részesedést.   A szereplő pedig nem más, mint a Rotana Music! A megállapodás volumene, globális méretekben persze nem őrületes mértékű, de ettől még tény, hogy az egyik vezető nyugati, major kiadó vásárol részesedést egy közel-keleti zenei szolgáltatóban.

Streaming szolgáltató Szaúd Arábiából

A Rotana Music ,a Rotana Group tagja, amelyet  al-Waleed bin Talal  szaúdiherceg alapírott, még  1987-ban. A csport tagja, az akvizíció alanyán, a Rotana Music-on felül a   lemezkiadsásal foglalkozü Rotana Records, a film stúdió Rotana Studio, a magazinok kiadásával foglalkozó Rotana Magazin, a 7 rádióadót üzemeltető Rotana Radio  valamint egy TV csatorna a Rotana Tv is.  

A herceg amúgy  maga is komoly befektetőnek számít, hiszen olyan meghatározó nyugati cégekben rendelkezik részesedéssel, mint a Fors Season hotel csoport vagy a Twitter mikrobolog szolgáltató.

A Rotana és Lev Blavatnyik kapcsolata amúgy nem új keletű. Az orosz milliárdos befektetési cége illetve maga a általa tulajdonolt Warner Music már 20218-ban, a Kassiogi gyilkosság miatt roppant fagyos nyugati- szaúdi viszonyok idején tárgyalásokat kezdett a dubai központú arab streaming szolgáltatóban való részesedés vásárlásról. A megállapodás akkor nem jött össze,ellenben  2018 végén a Rotana fektetett be többed magával az ugyancsak Blavatnyik érdekeltségi körbe tartozó Deezerbe!

A megállapodás egyértelműen befektetés Lev Blavatnik cége részéről. A térség ugyanis a demográfiai adottságai ( a népesség jelentős része 35 év alatti)  igen fontos növekedési területet jelenthet majd a globális zeneipari szereplők és szolgáltatások számára.

A részesedés vásárlás révén mindkét fél számára új ajtók nyílhatnak meg! A Warner Music sokkal közelebb kerülhet és beleláthat a működésébe egy olyan piacon működő streaming szolgáltatónak, amely piac az elkövetkezendő években a streaming audio piac növekedésnek meghatározója lehet majd.  A Rotana pedig a megállapodásnak köszönhetően olyan előadókkal bővítheti streaming szolgáltatásának repertoárját, mint Ed Sheeran, Cardi B vagy  Madonna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5716417450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása