Free Music!

Újabb telco partner a Spotify zsebében

2013. augusztus 22. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatók- mint a Deezer vagy éppen  posztunk alanya a Spotify- számára az egyik, ha nem a legfontosabb stratégia cél, hogy növeljék  aktív felhasználóik számát. Aktív felhasználók ugyanis vagy közvetlenül, előfizetési díjuk által bevételt vagy prémium előfizetővé való konverziós lehetőséget jelentenek.

A felhasználói tábor növelésére különböző, alapvetően eltérő utak ismertek. A Spotify magát a szolgáltatást intenzíven promótálva, szelektív, de jelentős zenei piacokra belépve  próbálta növelni felhasználóinak számát. Tette mindezt abszolút nem eredménytelenül, hiszen mintegy 25 millió zenekedvelő használja a szolgáltatást világszerte.

A francia Deezer ettől eltérő utat választott. Az elmúlt mintegy másfél évben a lehető legtöbb piacra belépve próbálták növelni felhasználói táborukat. A terjeszkedés során az egyik fontos  kritérium volt, hogy az egyes országokban lehetőleg telekommunikációs partnerek révén jelenjen meg a francia szolgáltató. A stratégia itt is működött, hiszen a Deezer is mintegy 10 millió aktív felhasználót gyűjtött össze szolgáltatásában.

Úgy tűnik ez, az eleddig jól elkülönülő stratégia a jövőben már nem feltétlenül lesz ennyire jól elkülöníthető! Miután a svéd cég tavasszal  az Orange-al kötött megállapodást, most újabb  telekommunikációs céggel jelentet be megállapodást, ezúttal egy lényegesen nagyobb és emiatt lényegesen fontosabb, az angol piacon!

A partner pedig nem más, mint a Vodafone ami talán ennél is érdekesebb és lényegesebb, hogy  a telco és a streaming cégek együttműködésének történetében először a streaming szolgáltatás valóban  részét képezi majd egy csomagnak, addicionális  díjak nélkül.

vodafone_spotfiy.jpg

A Vodafone augusztus végétől 26 fontos havidíjért elérhető Vodafone RED 4G csomagjába ugyanis be lesz építve a Spotify előfizetés is. A csomagra nem előfizetők számára 10 fontba került és kerül a Spotify előfizetés, míg a 4G képes telefonokkal rendelkező Spotify ügyfelek 5 font ellenében upgradelhetnek.

A megállapodás több okból és érdekes és jelzésértékű! Egyrészt egyértelműen azt jelzi, hogy az előfizetőkért folytatott ádáz harc során most már a svéd cég is számít a telekommunikációs cégek előfizetőire!Másodsorban- és ez még akár a jövőben jelentősebb is lehet- a jelek szerint a streaming szolgáltatók nem globális, hanem lokális megállapodásokra törekednek a telekommunikációs partnerekkel. Így a streaming szolgáltató cégek egymással versenyben levő telekommunikációs cégek partnerivé válhatnak, lokális piacokon.  Welcome to the world of OTT!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr25452856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása