Free Music!

Prémium hirdetési termék lesz az iTunes Radio

2013. augusztus 29. - Pléh Dániel

Az, hogy az Apple számára miért vált fontossá, hogy a streaming piacon is megjelenjen, az elmúlt időszak fejleményei alapján logikus és jó döntésnek tűnik. Az  iTunes radio bejelentése előtt illetve azóta is az egyik legfontosabb, ugyanakkor az Apple által  legkevesebbet kommunikált téma a szolgáltatás üzleti modellje. Azt tudjuk, hogy az iPhone/iPad tulajdonosok számára a szolgáltatás ingyenes lesz, ugyanakkor a zenefolyamot hirdetések szakítják majd meg. Pontosan ez az a terület, amiről eddig szinte semmit nem tudunk, tudtunk, azaz, hogy kik, milyen áron, milyen formában jelenhetnek majd meg , a cég új platformján.  

Ami a hirdetési formákat illeti, háromféle hirdetési megoldás lesz elérhető: audio hirdetések, videó hirdetések illetve teljes képernyős display hirdetések.  Az audio hirdetések negyedóránként fogják majd megszakítani a zenehallgatást, videó  hirdetések elsősorban akkor jelennek majd meg, amikor feltételezhető, hogy a telefontulajdonos nézi.

itunes_iradio.jpg

A hírek szerint az Apple 12 kiemelt partnerral – köztük olyanokkal, mint a McDonald's,a  Nissan, Pepsi vagy éppen a Procter & Gamble kötött vagy tervez kötni megállapodást a szolgáltatásban való megjelenésekre. Valamennyi partner a saját szegmensében az idei évre kizárólagosságot élvezhet majd, ennek fejében alamennyi partner vállalta, hogy éves szinten legalább 1 millió dollár értékben vásárol hirdetéseket az Apple-től.

A szolgáltatás- ahogyan azt az előzetes hírek alapján sejteni lehetett- az iAd platform része lesz és az iAd hirdetés csapata foglakozik majd vele. Úgy tűnik az Apple az iAd kudarcát nem kudarcként élte meg, ugyanis a fent vázolt stratégia szinte egy az egyben megegyezik azzal, amit az iAd bevezetésénél alkalmaztak.

Mindezek alapján pár, egyértelmű és a hirdetési stratégiát és ezáltal az iTunes Radio potenciális bevételeit is befolyásoló irányvonal  látszik kirajzolódni. A legerőteljesebben az, hogy szemben a Pandora-val az Apple láthatóan prémium hirdetési termékként kívánja pozícionálni a szolgáltatást. Mindez kevés, de nagy hirdetőt és drágább hirdetési árakat feltételez, amiben egyértelműen rejlik kockázat, nem is kevés. A hirdetőkért folyó verseny ugyanis minden eddiginél erőteljesebb, és a nem elég hatékonyan teljesítő hirdetési megoldások végtelenül gyorsan kerülnek ki a médiamixből! Az iTunes Radio-nak tehát  nagyon erős startot kell majd ahhoz vennie, hogy 2014-ben valóban szerepeljen majd az ügynökségek, nagy hirdetők médiamixében.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr165475738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása