Free Music!

A sose véget nem érő pereskedés a Pandora körül

2014. december 08. - Pléh Dániel

A Pandora, hosszúnak nem mondható életútja az elmúlt években tele volt drámai fordulatokkal. 2008-2009-ben a kézzelfogható közelségbe került a szolgáltatás megszűnése, hogy aztán az iPhone és az mobilalkalmazások térnyerésével meredek emelkedésnek induljon és a tőzsdére is eljusson.

A legnagyobb költségelem és egyben a legnagyobb probléma azonban továbbra is a tartalomköltség maradt, ami egyben azt is jelentette, hogy a kaliforniai on-demand rádió és a közös jogkezelő szervezetek viszonya az elmúlt években sem javult, sőt a Pandora be is perelte őket,mely perekben a bírók  inkább neki adtak igazat, mint a jogkezelőknek. Kiadói oldalon mindez azonnal válaszlépések lehetőségét szülte, jogi vonalon azonban úgy tűnt, hogy ( legalább egy időre) megnyugodthatnak a kedélyek. Tévedtünk.

pandora-court.jpg

A hatvanas évek végének közepesen ismert duója, a Flo and Eddie ugyanis megnyerte a pert a SiriusXM ellen, melyet azért indítottak, mert 1972 előtt készült zenéiket a rádió jogdíjfizetés nélkül játszotta. A győzelmen felbuzdulva aztán a duó ( és pénzt szimatoló ügyvédeik) tovább mentek és immáron a Pandora-t vonták ugyanezen okokból per alá.

Az igazán aggasztó a szolgáltató(k) számára az indoklás, amellyel megnyerték a pert a kaliforniai bíróságon. A bíró ugyanis kimondta, hogy az adott állam és a központi jogdíjat is meg kell fizetniük. Mindez a gyakorlatban azt jelentheti majd, hogy a jövőben perek sorozata indulhat meg, az ítéletet precedensként felhasználva.

A gyakorlatban pedig- amennyiben a perek hasonló eredménnyel zárulnak- pedig azt jelentené, hogy a legtöbb, tengerentúli, jelenleg a Webcaster Settlement Act ( amelynek negatív kimenetele esetén a Pandora a bezárásával fenyegetőzött) hatálya alatt működő szolgáltatóknak plusz egy költségelemet kellene beépíteniük és kifizetniük az előadóknak és dalszövegíroknak.

A magunk részéről ,már anno a Youtube-Viacom pereskedés kapcsán leírtuk, hogy a pert, mint megoldást egy a 90-es évek zeneiparának rossz megoldásnak tartjuk, ezt továbbra is fenntartjuk. S hogy mindez mit jelent a jelen amerikai szerzői jogi piacára? Alapvetően azt, hogy továbbra is recseg-ropog.. a közel 70 éve megalkotott váza, melyet a kongresszusnak mihamarabb módosítania kell, annak érdekében, hogy a viszonyok egyértelműek legyenek, minden szereplő számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr426760611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása