Free Music!

Ismételten késik a Youtube streaming szolgáltatás indulása

2015. június 10. - Pléh Dániel

2015 kezdetén, az év legfontosabb várható digitális zenei eseményeit felsorolva és számba véve az egyik legjelentősebbnek a Youtube – amúgy már tavaly év végén bejelentett és béta verzióban elindított- streaming szolgáltatást jelöltük meg. mindez teljes mértékig érthető is, ha a Youtube számaira vetünk egy pillantást: havi 1 milliárd látogató, akik összesen 6 milliárd óra videót néznek meg. Természetesen ebben nem csak az zenei videók vannak benne, de a zene a legfontosabb tartalomtípus, amely 38 %-át teszi ki az összes videómegtekintésnek.

youtube_multiplatform.jpg

A 70 milliárd dollárt érő monstrum belépése a digitális zenei piacra- ahol már most is ott van, csak éppen a legjelentősebb ingyenes zenei szolgáltatóként- alapjaiban fogja megváltoztatni azt, ahogyan digitálisan zenei tartalmakat fogyasztunk,azzal, hogy a videók mellett a szolgáltatás indulásával a videó nélküli tartalmak streamelési lehetősége is megjelenik majd, azaz a Youtube egy szempillantás alatt szintet lép és egyszerre lesz videó és audio streaming szolgáltatás!

Illetve csak léphetne, amennyiben elindulna a szolgáltatás..A Google tulajdonában levő videómegosztó több, mint két éve érdemi tárgyalásokat folytatott a kiadókkal a szolgáltatás részleteiről. Az indulás első tervezett időpontja 2014 tavasza volt, ami aztán őszre tolódott. Végül tavaly év végén hivatalosan is bejelentették a Youtube Music Key névre keresztel szolgáltatás indulását.

Ilyen lesz a Youtube streaming szolgáltatása

A szolgáltatás két részből tevődik össze: egy ingyenesen, desktopon és mobilon is elérhető lábból, illetve egy prémium funkciókat - offline zenehallgatás, zenehallgatás megszakítás nélkül - kínáló előfizetési díjért igénybe vehető lábból.

Maga a szolgáltatás a YouTube integráns részét képezi, azaz mindenki, aki a publikus indulás után ellátogat a YouTube oldalaira zenét hallgatni, ezt a YouTube Music Key keretein belül teheti majd meg. A minőségi zenehallgatást elősegítendő több új funkcióval is bővül a YouTube platformja: egyrészt egy album dalai eleve össze lesznek fűzve, így nem kell őket külön megkeresni és úgy playlistbe rendezni, ha egy teljes lemezt szeretnénk végighallgatni, a másik fontos újítás segítségével pedig egy gombnyomással egy Pandora-szerű, folyamatosan egy adott előadó köré csoportosítható, ahhoz hasonló zenét lejátszó rádióalkalmazást indíthatunk el.

 

Az eredeti elképzelések szerint idén tavasszal publikusan elindítani tervezett szolgáltatástól hosszú idő óta nem lehetett hallani, ezt a jeget törte meg a Guardian amikor Robert Kyncl-el, a Youtube tartalmi és üzleti folyamatokért felelős vezetőjével közölt interjút.

A több témakört érintő chat során Kyncl jelezte, hogy a szolgáltatás indulása kicsit még tovább késik, még ha csupán pár hónappal is. A Youtube vezetője hangsúlyozta, hogy alapvetően „a teszt során a felhasználói visszajelzések által indokolt, technikai jellegű módosításokról van szó, melyek időt igényelnek”.

Mi a magunk részéről ugyanakkor élünk a gyanúval, hogy sokkal inkább az Apple a streaming piacot alapjaiban átalakítani tervező szolgáltatásának piacra lépésnek megvárásról lehet szó. A Google, vagy maga szeretné megvárni , hogy az Apple valójában mivel is lép piacra,vagy bizony az is elképzelhető, hogy a kiadók az ingyenes zene elérés módszeres kiírásának részeként, valóban rákényszerítették őket arra,hogy kompromisszumokat tegyenek, ami ez esetben elsődlegesen az indulás újbóli csúsztatását jelentené…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr737514098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása