Free Music!

Lehet tényleg becsődöl a Soundcloud?!

2015. augusztus 22. - Pléh Dániel

A Soundcloud eltökélt abban, hogy streaming cég legyen belőle, olyan streaming cég, ahol egyszerre találhatóak meg az ismert, mainstream jellegű tartalmak és a sokkal kevésbé ismert, underground tartalmak egyaránt.

soundcloud_iphone.jpg

A major kiadók tartamainak licenszelése ugyanakkor hosszadalmas, sok buktatóval tarkított folyamat ezt több cég is megtanulta már, saját árán és most a Soundcloud is átmegy ezen. A Warner Music- kal, tavaly ősszel kötött megállapodás ugyan ígéretes kezdet volt, azóta ugyanakkor inkább csak a problémákról hallunk a Berlini cég és a nagy kiadók között zajló tárgyalások kapcsán.

Ez év májusában írtunk róla, hogy a SONY közel egy tucat fontosabb előadójának a profilját szüntette meg és vonta vissza tartalmait a berlini székhelyű cég szolgáltatásából, majd pedig perrel fenyegette meg a Soundcloud-ot.

A nagy nemzetközi kiadók két területen illetik folyamatosan, jelentős kritikával a Berlini céget. Egyrészt az illegális vagy annak vélt tartalmak eltávolítási sebességének lassúsága, másrészt pedig a hirdetési bevételek- amelyekből a kiadók és az előadók részesülnének- alakulása miatt.

A helyzet a közeljövőben tovább fokozódhat egyes iparági források szerint ugyanis a berlini cég igen nehéz pénzügyi helyzetben van ,és közel került ahhoz, hogy teljes eddigi 130 millió dollár körüli befektetéseit felélje. A következő befektetési kör tárgyalásai már folyamatban vannak, ugyanakkor a megállapodás egyelőre távolinak tűnik, így elképzelhető, hogy a Soundcloud mostani befektetőinek áthidaló befektetésére szorul majd, amennyiben 4-5 hónapon belül sem sikerül újabb jelentős befektetési kört lezárnia.

Történik mindez akkor, amikor a Soundcloud vezetése több helyen is kifejtette, hogy eltökéltek abban ,hogy még idén elindítsák streaming szolgáltatásukat, ami egészen bizonyosan komoly előleg kifizetését igényli majd a még egyelőre kötélnek nem állt két nagy kiadó, a Universal Music (amellyel elvileg már nagyon közel a megállapodás)  és a még mindig perrel fenygetőző  Sony felé. A kérdés már csak az, miből?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr917664442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása